Заради протестите и политическата несигурност, гражданите на САЩ поставиха рекорд по покупки на огнестрелно оръжие, предаде Zero Hedge.

От началото на годината са извършени 35,7 млн. проверки за досиетата на хора, желаещи да се снабдят с такова. Това е задължителна стъпка преди придобиването на оръжие в повечето щати. Броят е с почти 30% по-висок в сравнение с 2019 г., когато те достигнаха общо 28,4 млн. показват данните на Федералното бюро за разследване. Това е най-високият темп на покачване на годишна база в историята.

Всъщност ноември е месецът с най-голям ръст заявки за такива в историята изобщо, като тогава са подадени 3,6 млн. молби. Това е с 40% по-висок брой в сравнение с ноември миналата година.

Докато темпът на покачване през ноември е най-висок, като абсолютна стойност месецът остава едва на четвърта позиция през 2020 г. Първи е юни, когато са разгледани почти 4 млн. заявки за проверка.

Тогава се вихриха протестите, организирани от Black Lives Matter, които започнаха през май след смъртта на Джордж Флойд. А прогнозата е, че през декември броят на притежаваните огнестрелни оръжия ще продължи да расте още повече, защото тепърва се очакват и данните от декември.

Тази цифра от 35,7 млн. проверки на криминални досиета обаче не означава, че броят на продадените оръжия е толкова. Всъщност той вероятно е значително по-висок, защото проверката се прави на конкретен човек, който като получи зелена светлина може да си купи голям брой оръжия.

През първите четири месеца на 2020 г. броят на продадените оръжия на хора, които за пръв път купуват такива, е нараснал с 40% на годишна основа, сочат данни на Националната федерация по спортна стрелба.

"Продажбите са високи и устойчиви през цялата година, даже въпреки затварянето заради коронавируса", каза говорителят на Colonial Shooting Academy Пейтън Галанти. По думите му именно хората, които за пръв път си купуват оръжие и тези, които са смятали, че никога няма да си купят такова, са основните двигатели на пазара през годината.

"Нашите курсове по стрелба са запълнени за месеци напред, а часовете на стрелбищата също са запълнени", казаГаланти.