Между 20 и 30% по-ниски ще са сметките за парно и топла вода на потребителите през този отоплителен сезон в сравнение с предишния. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Причината е, че за година природният газ е поевтинял с близо 1/3, а до момента зимните месеци бяха топли. През следващите три месеца синьото гориво ще се продава по-евтино, реши енергийният регулатор. 

Новата цена на газа е с 2,32% по-ниска в сравнение с предишното тримесечие, за цялата 2015 година намалението на синьото гориво е 31,16 %

Считано от 1 януари 2016 г., КЕВР утвърждава цена на природния газ за крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв./MWh (без акциз и ДДС). В сравнение с предишното ценово решение на Комисията от 30.09.2015 г. за IV–то тримесечие на 2015 г., намалението е с 2.32%.

На брифинг след заседанието, председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че общото намаление на цената на природния газ за цялата 2015 г. е 31,16 на сто, което има важно значение както за българската индустрия, така и за всички останали потребители. По неговите думи това води до повишаване на рентабилността и конкурентността на промишленото производство, което използва синьото гориво като основен енергоизточник.

В същото време намалението на цената на природния газ има пряко позитивно отражение върху цялата верига участници в енергийната система на страната и допринася за нейното видимо стабилизиране, каза  Иван Иванов.