Известно време след създаването на първата криптовалута,а именно биткойнът, единствените ѝ ползватели са интернет потребителите, които плащат с нея за различни онлайн услуги. Дигиталната природа на цифровите активи прави тази употреба съвсем естествена и тя се запазва много актуална и до днес, пише сайта Bitpay.

Разликата е, че ако през 2010 година онлайн потребителите са плащали само за различни игри с биткойни, то през 2022-а компании като Microsoft приемат плащане с криптовалути в онлайн магазините си. Преимуществото на плащането на стоки с различен характер онлайн са бързите трансакции и сигурната технология.

Плащането с цифрови активи се случва значително по-бързо от традиционните банкови преводи, а блокчейн технологията, на която разчитат активите, осигурява безопасни и лесно проследими преводи.

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Новината идва на фона на общото обезценяване на криптовалутите

С криптовалути могат да се купят и много стоки и офлайн. В България например редица малки и големи бизнеси започнаха да приемат плащания с биткойни през последните години. Тенденция, която се налага все повече в чужбина, пък е покупката на луксозни стоки с цифрови активи. Колкото и футуристично да ви се струва, днес е съвсем възможно да си купите дори кола с криптовалути, пише Nova.

Практиката набира популярност и в САЩ дори се създават специализирани автокъщи, които предлагат автомобили за покупка с криптовалути. По същия начин стои въпросът с яхтите, например, както и с недвижимите имоти.

През 2022 година редица държави предлагат покупка на къщи или апартаменти, които новите собственици могат да заплатят изцяло в крипто. У нас тази практика все още не е толкова разпространена, но в чужбина броят на брокерите, които предлагат модерната услуга расте заедно с популярността на новия вид пари.

Въпреки че криптовалутите се установяват все по-осезаемо, те все още не са изпълнили целта си напълно да заменят фиатните пари. И според крипто скептиците - това никога няма да се случи.

Така или иначе, към днешна дата притежателите им не могат да ги харчат свободно навсякъде и вместо в лева, да плащат за покупките си с крипто свободно. Това кара собствениците на криптовалути, които искат да плащат с тях, да превръщат активите си във фиатни пари, което изисква време и определени такси.

Биткойнът е най-разпространената криптовалута сред бизнесите, които приемат този начин на плащане, тъй като е първият и все още най-популярен сред тези активи.

В биткойн или в имоти – коя алтернативна инвестиция да изберете?

В биткойн или в имоти – коя алтернативна инвестиция да изберете?

В какво е силата на алтернативните инвестиции, може да разберете на инвестиционен форум