Както при всяка друга криза златото е едно от убежищата за инвеститорите, които разполагат със свободни средства.

В края на 2008 г., с разгара на финансовата криза златото привлече интереса на инвеститорите. От този момент нататък до лятото на 2011 г. неговата цена стремително се покачва.

"Когато кризата започна да отшумява и финансовите пазари да се "успокояват", златото започна да губи част от своята атрактивност", пише в анализ на "Моите пари".

Митове и истини за инвестирането в злато и сребро

Митове и истини за инвестирането в злато и сребро

Кога трябва да го разглеждаме като надеждно средство за спестяване и увеличаване на парите?

С възстановяването на икономиките, свободният ресурс се пренасочи постепенно към други активи, които всъщност са в основата на икономическия растеж. Периодът на възстановяване от предходната финансова криза продължи 4-5 години, в които златото постепенно губеше позиции като инвестиционна дестинация. Когато обаче отново се заговори за забавяне на растежа на икономиките и за първи сигнали за наближаваща нова криза, последва сътресение.

"То беше с неочаквано големи размери, защото светът не беше подготвен за него. Това е пандемията COVID-19 и всички помним ефектите от нея. Всичко това се случи в края на 2019 г. и реакцията на пазарите е ясно видима", припомня финансовият експерт Иван Стойков.

Освобождението струва на България 32 тона злато

Освобождението струва на България 32 тона злато

Днес се навършват 144 години от Освобождението на България от Османско робство

Инвеститорите отново предпочетоха златото

Цената на благородния метал отново пое нагоре и това продължи почти 1 година. С овладяването на пандемията и завръщане към нормален цикъл на работа започна и възстановяването на икономиките и от тази криза. Макар в нова реалност и при преструктуриране на много бизнеси, икономиките все пак поеха курс на растеж. За жалост, точно когато вече изглеждаше, че пандемията е под контрол и усилията бяха пренасочени към възстановяване от кризата, възникна нова криза.

Физическото търсене на злато отбеляза ръст от 34% през първото тримесечие на 2022 година

Физическото търсене на злато отбеляза ръст от 34% през първото тримесечие на 2022 година

Пазарът на злато започна със "солиден старт"

Военният конфликт в Украйна отново потвърди, че в такива ситуации златото е едно от убежищата. Още от началото на 2022 г. то поскъпва, а войната в Украйна допълнително стимулира този ръст. Така в началото на март т.г. цената на златото достигна най-високия си размер за последните 15 г. В момента тя претърпява корекция и се доближава до стойността си от година по-рано.

"Инфлационните процеси, на които сме свидетели през последните месеци, също променят инвестиционните стратегии", смята Иван Стойков. Сега сред атрактивните активи са суровините и енергийните компании, които отнемат фокуса от златото и го пренасочват към себе си. Независимо от това, както се вижда, златото постоянно е "резервен" актив. При първи сигнали за задаваща се криза или при внезапно възникнала такава, то е сред първите убежища, към които се насочват инвеститорите. От друга страна, кризите "преместват" цената на златото на други нива. От тази гледна точка, освен временно убежище, то е и традиционна инвестиция. В разглеждания 15-годишен период, въпреки спадовете след всяка криза, златото все пак значително е поскъпнало. За отминалите 15 години цената му бележи ръст от 185%.

Какво означава това?

Погледнато от инвестиционна гледна точка (а не като временно убежище за свободните пари) за този период инвестиция в злато е генерирала средно по 7,2% доходност всяка година.

Цената на злато се задържа около $1900 за унция

Цената на злато се задържа около $1900 за унция

Благородният метал леко поевтинява при спада на американските фондови индекси

"Историята показва, че златото е актив, който може да генерира доходност, но може да генерира и значителни загуби", категоричен е Стойков. По думите му факторът, който е предопределящ се нарича "момент на инвестицията".