Инвеститорите потърсиха сигурност в златото през първото тримесечие на 2022 г., на фона на ескалацията на напрежението между Русия и Украйна и ускоряване на инфлацията. Това повиши търсенето на метала с над една трета, според World Gold Council.

Пазарът на злато започна със "солиден старт" през 2022 г., като физическото търсене нарасна с 34% до 1234 тона на годишна база, заяви индустриалната група в тримесечния си доклад, публикуван тази седмица. Това е най-високото увеличение от четвъртото тримесечие на 2018 г. Увеличението на търсенето е с 19% над средното за пет години назад (1039 тона).

"Непбрагоприярната среда на постоянно висока инфлация и геополитически рискове подтикнаха инвеститорите да се насочат към златото, като търсенето донесе повишаване на цените", заяви World Gold Council.

Смята се че войната в Украйна е ключов фактор за подхранването на търсенето и цените на златото, като металът се възползва от статута си на убежище.

Цената на злато се задържа около $1900 за унция

Цената на злато се задържа около $1900 за унция

Благородният метал леко поевтинява при спада на американските фондови индекси

САЩ, най-голямата икономика в света, отчете инфлация от 8,5% през март - най-бързият темп на нарастване от декември 1981 г. Инфлацията в еврозоната достигна рекордно ниво от 7,4% миналия месец и Азиатската банка за развитие прогнозира регионално покачване на инфлацията до 3,7% през 2022 г.

Потреблението на бижута е спаднало от януари до март 2022 г., като търсенето е спаднало със 7% до 474 тона на годишна база, до голяма степен поради по-слабото търсене в Китай и Индия, според World Gold Council.