Готови ли сте за коледната и новогодишна треска по пазаруване? Времето, когато много българи прибягват дори към услугите на компании за бързи кредити, или купуват стоки на изплащане (с оскъпяване от 30, или дори повече процента), за да "зарадват" своите близки. Казано по друг начин - готови са да рискуват своето финансово бъдеще и независимост, или да се лишават от други, най-вероятно по-необходими неща в бъдеще, за да изглеждат по-добре в очите на другите. Дали си струва, е напълно различен въпрос.

Ако сте тръгнали за новогодишни подаръци в последния момент, то подгответе се за задръствания покрай моловете и тълпи от народ. А да, подгответе се и най-вероятно за завишени цени - в крайна сметка логиката тук е "ден година храни", а всички, които пазаруват в дните преди Коледа, най-вероятно са изтървали промоциите на "черния петък" и ще купуват, независимо от цените.

И все пак, добре е да оставите "капка разум" в себе си и да отложите някои от планираните покупки за времето след празниците. Защото много групи стоки рязко поевтиняват след като всички изхарчат последния си лев, включително и левовете взети назаем.

Ако имате нужда от зимни дрехи или пък часовник, едва ли коледната "блъсканица" в търговските центрове е най-добрия момент да си купите. Ето някои неща, които ще станат далеч по-евтини след новогодишните празници и ако можете отложете покупката им:

1. Часовници, бижута, аксесоари, козметика

Ако не знаете какво да подарите на любимия, или на близък роднина, то стоките попадащи в тази група са сред най-честия и логичен избор. Тоест, идеален момент цените на тези "традиционни подаръци" да са максимално надути, в среда на рекордно търсене.

Истинските отстъпки при тези групи стоки стават реалност, отново след преминаване на коледната и новогодишната истерия. Ако искате да купите скъпо бижу, със сериозна отстъпка, януари е добър месец да направите това, макар и няколко дни след празниците.

А между другото добре е да направите такива покупки през първия месец и от още една гледна точка - предстоящите празници, като 8-ми март, с наближаване на които тези продукти отново поскъпват, следствие на повишено търсене.

2. Зимни дрехи и обувки

Януари, традиционно е един от месеците с най-големи отстъпки за дрехи, обувки и аксесоари (зимни). Затова възползвайте се от това и направете отложените покупки за месеците до пролетта и следващата зима. Традиционно големите вериги ще направят отстъпки между 40 и 70% на зимните си колекции. Отстъпките са още по-големи, за да се стимулират купувачите да изхарчат нещо, след като са опустошили всичките си спестявания малко преди това...

3. Картички, опаковъчна хартия, коледна и новогодишна украса

Когато истерията покрай празниците приключи, цените на някои стоки, свързани с празниците ще станат много по-ниски. Спестовните потребители, биха могли да се възползват за това и да се подготвят за следващата година.

Разбира се не забравяйте, че парите си имат стойност във времето и отстъпките, които да мотивират решението ви да затворите средства за цяла година, трябва да са много сериозни.

4. Играчки, сезонни храни и напитки

Играчките са друг продукт, интересът към който спада сериозно след новогодишните празници. Затова търговците често ще прибягнат до сериозни отстъпки, за да изчистят непродадените си запаси.

Коледни сладкиши, алкохолни напитки и други традиционни новогодишни храни, също се радват на сериозни отстъпки, следствие на усилията на търговеца да се освободи от непродадените количества.

5. Потребителска електроника

След като потребителите са изхарчили разполагаемите си бюджети за техника и електроника, които са едни от най-предпочитаните празнични подаръци, цените на този род продукти се понижават сериозно през януари. Всъщност това е добрия момент да направите отложената покупка, ако не сте се възползвали от "черния петък" през ноември.

6. Автомобили

Януари е добър момент за покупката на нов автомобил. Особено за последните модели на производителите, които предстоят да бъдат обновени през новата година. След Нова година, те вече са "остарели" с една година. Но пък за вас си остават "чисто нови".