Електронните алтернативи на услугите на редица институции отдавна имат свои заклети привърженици. През изминалите месеци на социална дистанция броят им нарасна и към тях се присъединиха дори онези, които досега предпочитаха традиционните административни услуги. Пандемията даде повод на мнозина да открият удобството на електронните услуги и на дигиталните плащания. Те погасяват задълженията си онлайн, вместо да се редят на опашка. Оказва се, че е по-лесно, по-бързо, по-сигурно, а често и по-изгодно.

В условия на епидемия дигиталните разплащания са далеч по-безопасни от плащанията в брой или на ПОС терминал, свързани с физически контакт и риск от разпространение на зараза чрез банкнотите, монетите и повърхностите, които докосваме.

Модерните финансови технологии предложиха готово решение. За да улесни клиентите си, още през миналата година iCard - българско дружество за електронни пари с богато портфолио от платежни услуги, лицензирано от БНБ през далечната 2011 г., включи в своя едноименен дигитален портфейл функция за плащане на битови сметки и местни данъци и такси и предостави възможност за даряване на средства за благотворителни каузи. Оттогава насам тези услуги се радват на голяма популярност.

С наближаването на крайния срок за плащане на данък сгради и данък МПС с отстъпка от 5% (30 юни 2020 г.), все повече хора избират да платят задълженията директно от телефона си, отчитат от българската финансова компания, която си сътрудничи със Столична община, Варна, Велико Търново и десетки други общини в България. Все по-често клиентите на iCard плащат не само своите задължения, но и данъците на своите близки, за да им спестят усилия, да им помогнат в трудната ситуация и да предпазят здравето им.

Снимка 483984

Възможността за плащане да местни данъци и такси чрез iCard улеснява собствениците, които живеят далеч от своите имоти - в друг град в България или в чужбина. Вече няма нужда да плащат задълженията си в районните данъчни отдели или на каси с работно време, съвпадащо с тяхното собствено.

Чрез мобилното приложение iCard много хора плащат битовите си сметки без такса - сметки за ток, вода, парно, телефон, интернет, телевизия и други услуги.

Финансовите операции в приложението могат да се извършват от всяка точка на света и по всяко време на денонощието. Процесът е максимално опростен, кратък и интуитивен. Няма нужда потребителите да въвеждат ПИН/ПИК, допълнителни данни, номера, кодове, суми и т.н. Данъчните задължения на клиента се виждат автоматично, а на друго лице - само с ЕГН/ЛНЧ/ЕИК.

Задълженията се проверяват в реално време и се погасяват за секунди. Сигурността на всяка трансакция е гарантирана. Хронологията на плащанията е проследима. Допълнително улеснение е възможността за запазване на сметки.

За плащането с iCard е достатъчно да инсталирате приложението на телефона си (налично за Android и за iOS), да преминете през 5-минутна онлайн идентификация и да имате пари по сметката, уточняват създателите на финансовата апликация.