Ако има ръст на в цените на "Гражданската отговорност" за автомобилистите, то той не би трябвало да изпреварва инфлацията. Това мнение изказа в подкаста на businessnovinite.bg Веселин Ангелов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователите и изпълнителен директор на ЗАД Алианц България.

Според него при този вид полици е нормално да се калкулират сервизни услуги и стойност на части, които поскъпнаха през годината.

Автомобилното застраховане за все още доминира на българския застрахователен пазар, категоричен е експертът.

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

Сравнителен анализ показва ръст на цената от над 10% на годишна база

У нас всеки 7 от 10 лева, платени за застраховки са за автомобили. Делът на задължителната "Гражданска отговорност" е 40% от всички застраховки, а около 30% са за "Каско".

Освен в случаите при ипотечен кредит ръст на пазара на имущественото застраховане има и на доброволен принцип, като все повече хора избират да застраховат дома си. Често това се случва на базово ниво и не се включват рискове като кражба и токов удар.

Принципът при този тип застраховане е че застрахователите покриват строителната стойност на имота, а не неговата пазарна цена, себестойността на строителството е относително еднаква независимо дали ще строиш в центъра или в някой по-краен кварта, каза още Ангелов.

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Една от българските компании продава повече полици навън, отколкото у нас

Сред интересните предмети, които застраховат българите са антики, диаманти, часовници. Има такива, които застраховат дори дрехите си - скъпи дизайнерски изделия, които са оценени на няколко хиляди лева.

Веселин Ангелов каза още, че има и българи, които са застраховали себе си за суми в размер от над 10 млн. лева.