Долната камара на аржентинския конгрес одобри данъчна реформа, с която индивидите с нетно благосъстояние от над 2,5 млн. щатски долара ще платят еднократен данък, предаде Zero Hedge. Мярката ще обхване над 10 хил. жители на страната.

Според закона, те ще трябва да платят еднократно (засега) прогресивен плосък данък, чиято ставка ще е 2%. С този ход властите се надяват да наберат 300 млрд. песос или около 3,75 млрд. долара, с които ще бъдат финансирани програми за подпомагане на засегнатите от пандемията хора.

Аржентина успя да се договори с кредиторите си за дълг от $65 милиарда

Аржентина успя да се договори с кредиторите си за дълг от $65 милиарда

Тя ще плати на финансиралите я фондове по 55 цента на долар

"Нивото на концентрация на богатството в ръцете на малцина е толкова силно, че ще бъдат засегнати едва 0,02% от населението", каза председателят на камарата Фернанда Валехос. "Половината от сумите ще дойдат от само 252 души, които стоят на върха на пирамидата."

Поддръжници на правителството излязоха на митинги в страната, за да изразят подкрепата си за закона, а перонистките организации организираха маршове пред конгреса.

От опозицията нарекоха данъка "конфискация". Неговото одобрение тепърва трябва да се разгледа от сената на страната, което се очаква да се случи до края на месеца. Коалицията Frente de Todos обаче ще трябва да намери съюзници, които да го подкрепят, иначе ще е трудно да получат одобрение.

Подобни идеи за преразпределение на богатството са били пробвани нееднократно в историята. В резултат на тях богатите стават малко по-бедни, но бедните не стават по-богати. Нещо повече, с този ход Аржентина вероятно ще прогони поне част от богатите си жители, което няма да се отрази добре на доходността в страната като цяло, а трябва да се има предвид, че даже в момента над 40% от местното население живее в бедност.