Европейският съюз може и да намали мащабните си планове за подкрепа на растежа и борба с климатичните промени, ако скоро не се споразумее за дългосрочния си бюджет, пише Reuters.

Администрацията на ЕС е финансирана чрез 7-годишен бюджет, а размерът му и целите, които той трябва да изпълнява, винаги са обект на продължителни. Но разделението за финансовата рамка за 2021-2027 г. е далеч по-дълбоко от обикновено, коментира изданието.

Обект на спор и този път са разходите на ЕС, като Германия и други северни държави настояват за тяхното ограничаване до 1 процент от общия брутния национален доход на съюза.Европейската комисия предложи миналата година 7-годишен бюджет от грубо €1,1 трилион, или 1,11 процента от БНД. Сумата не включва вноска от Великобритания, която трябва да напусне Европейския съюз.

Но Германия, най-голямата икономика в ЕС и основен източник на средства за съюза, настоява за ограничаването им до 1 процент, гласи документ, видян от Reuters. Швеция и Холандия подкрепят Берлин.

В същото време южните и източни държави от съюза, които получават повече средства, отколкото внасят в бюджета, настояват за лимит от 1,3 процента от БНД.

Според държавния секретар по въпросите на ЕС от Испания, Марко Агуириано Налда, разликата между предложенията правят постигането на скорошно съгласие невъзможно.

А именно нуждата от спешна сделка се оказва ключова, поне според Гюнтер Йотингер, еврокомисарят, натоварен с разговорите. "Моето голямо притеснение е, че Европа ще бъде в трудна икономическа и геополитическа ситуация, ако до първи януари (2020 г. - бел ред.) не бъде постигнато споразумение за бюджета". По думите му, със сегашния темп на преговорите, ЕС ще се нуждае от години, за да постигне компромис.