Очакваното решение на Руската федерация да забрани риболова в Баренцово море от британски кораби може да лиши британците от любимото им национално ястие fish and chips (риба и пържени картофи, бел. ред.), пише Daily Mail.

Както отбелязва изданието, "едно от любимите ястия на британците е под заплаха поради плановете на Кремъл да денонсира споразумение, позволяващо на британските кораби да ловят риба в руските арктически води".

На британски кораби беше разрешено да ловят риба по крайбрежието на руския полуостров Кола в Баренцово море и на изток от нос Канин Нос в продължение на почти 70 години - дори в разгара на Студената война. Около 40 процента от треската и пикшата, продавани като риба и чипс в цялата страна, традиционно се добиват от тези води.

Според Daily Mail британските рибари ловят "огромни количества" пикша и треска от териториалните води на Руската федерация, които се използват в националното ястие.

Огромно количество треска и пикша, продавани в магазините за риба и чипс в цялата страна, традиционно се добиват от тези води - според данни на UK Fisheries само миналата година в Баренцово море са били изловени огромни 566 784 тона треска.

В статията се посочва, че решението на Русия е отговор на въвеждането на антируските санкции от Обединеното кралство. Изразява се загриженост, че Руската федерация може да използва военни кораби, за да изгони британските риболовни траулери от своите териториални води.

"Владимир Путин обяви рибна война на Великобритания", се казва в публикацията.

Както беше съобщено по-рано от руското правителство, изпълнителният орган на властта ще обсъди въпроса за денонсирането на споразумението с Обединеното кралство за правото да се занимават с риболов в Баренцово море. В същото време в прессъобщението се отбелязва, че споразумението може да бъде отменено поради решението на Лондон от 15 март 2022 г. да прекрати режима на най-облагодетелствана нация в двустранната търговия с Руската федерация.