През 2020 г. може би настъпва нова ера в историята на човечеството, която ще се дефинира с понятието "безпорядък", прогнозират експертите на Deutsche Bank в ново проучване. Един от основните й двигатели ще бъдат отношенията между САЩ и Китай и тази конфронтация ще наподобява отношенията между САЩ и СССР по време на Студената война.

Ерата на глобализацията, която продължава от 1980 г., е към своя край - тя е заменена от "век на безредие", се казва в проучване на Deutsche Bank от 8 септември, пише RBC.

Прогноза: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика през 2032 г.

Прогноза: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика през 2032 г.

Има опасения обаче, че това може и никога да не се случи

В доклада, изготвен от стратега на банката Джим Рийд и колегите му, се посочва, че новата ера ще се характеризира с възхода на китайската икономика над САЩ и съпътстващото напрежение между тях, продължаващия растеж на глобалния дълг, политиката на "хеликоптерни пари" от централните банки и възхода на милеаниалите (младите хора, които са влезли в активния през 21-ви век) и по-младите поколения, включително по отношение на тяхното избирателна тежест.

Също така "векът на безпорядъка" ще се характеризира с нарастваща инфлация, ангажираност с климатичните проблеми, засилена конкуренция между поколенията и нова технологична революция.

Световният безпорядък ще определя новата епоха, поне в началото, за десетилетие или повече. " Но не всяка бъркотия е лоша", отбелязва проучването на Deutsche Bank.

Нобелов лауреат по икономика: Covid-19 разтърси световната икономика, но все още не е късно да променим курса

Нобелов лауреат: Covid-19 разтърси световната икономика, но все още не е късно да променим курса

Пандемията вероятно ще бъде с нас известно време. А нейните икономически последици - за много по-дълго време

"Трябва да подчертаем, че тази нова ера не трябва да се приема като причина да се откажем от закупуването на финансови активи, тъй като новата ера ще донесе мащабна парична намеса и ликвидност", продължават авторите.

Но ако предишната ера на глобализацията беше свързана с рекорден кумулативен ръст на цените на активите, тогава "векът на безпорядъка" заплашва настоящите глобални оценки, особено в реално изражение, предупреждава банката.