Европейската комисия обяви, че цели да ускори въвеждането на ваксинацията в ЕС и установяване на "общ подход" за ваксинационните сертификати преди края на месеца, предаде Euro Observer.

Брюксел иска най-малко 80% от здравните и социалните специалисти и хората на възраст над 80 години да са ваксинирани до март. Държавите членки трябва да са ваксинирали поне 70% от възрастното население до лятото.

"Ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза", каза председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. "Вече сме осигурили достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега трябва да ускорим доставката и да ускорим ваксинацията."

Междувременно еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви пред Европейския парламент, че сертифицирането "може да засили успеха на ваксинационните програми в държавите членки" и дори да определи "глобален стандарт".

Мрежата за електронно здравеопазване, съставена от органи от всички държави членки плюс Норвегия, ще определи какво е необходимо за такива сертификати на ниво Европейски съюз. Те трябва да включват уникален идентификатор и инструменти, гарантиращи поверителността и сигурността.

Дебатът за сертификатите за ваксини се засили миналата седмица, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че тези сертификати могат да улеснят пътуването през съюза. Въпреки че комисията счита, че е "преждевременно" да се използват тези сертификати за други цели, освен за здравна защита, "подходът на ЕС може да улесни прилагането им и в други трансгранични приложения в бъдеще", се казва в документа на комисията.

"Вземаме всички предпазни мерки, за да не създадем ситуация, при която хората, които не искат или не могат да бъдат ваксинирани, да получат различно лечение или да имат ограничени права и свободи", заяви в понеделник евроинституционният комисар Марош Шефчович .

Освен това комисията призова държавите-членки да актуализират своите стратегии за тестване, в светлината на новите "щамове" на коронавирус, и да увеличат използването на бързи антигенни тестове.

След като представители на BioNTech и Pfizer обявиха, че изпитват затруднения с доставката миналата седмица, шестима европейски министри на здравеопазването писаха до комисията, за да изразят своята "сериозна загриженост" относно забавянията. Определените като "временни" закъснения са свързани с модификации в белгийската фабрика на Pfizer в Пуурс, необходими за увеличаване на производството и постигане на целта за доставка на два милиарда дози ваксина годишно.

Министри от Естония, Финландия, Латвия, Литва, Дания и Швеция обаче призоваха изпълнителната власт на ЕС да поиска от производителите на ваксината "публично обяснение на ситуацията и да подчертае необходимостта да се осигури стабилност и прозрачност на навременните доставки".

"Националните правителства не могат да планират успешна ваксинация без [предвидимостта] на графиците за доставка на ваксини", пишат те в писмо, в което описват ситуацията като "неприемлива".