В началото на тази седмица Европа обвини Русия в "икономически тероризъм", тъй като цената на енергийната криза в Европа нарасна спираловидно. Най-голямата европейска икономика Германия, например, ще заплати най-малко 19 милиарда евро, за да спаси най-големия си вносител на руски газ.

Европа изпитва шока на големия скок при цените на газа, тъй като съкращенията на доставките от страна на най-големия износител Русия притиснаха германската комунална компания Uniper, което я накара да потърси допълнителни 4 милиарда евро кредитни линии от Берлин, в допълнение към сделката за спасяване от 15 милиарда евро, договорена миналия месец.

Как да се отговори на осакатяващото въздействие на растящите енергийни разходи върху предприятията и домакинствата е начело на политическия дневен ред на целия континент с наближаването на есента, пише Daily Sabah. Впрочем, в Турция положението също не е никак "розово", въпреки сравнително добрите отношения между Москва и Анкара.

Европа харчи над €280 милиарда, за да смекчи ефекта на енергийната криза

Европа харчи над €280 милиарда, за да смекчи ефекта на енергийната криза

Навсякъде на Стария континент потребителите са изправени пред сериозна криза на разходите за живот

Най-тежко обаче е положението в страните от Европейския съюз. Чехия, която е ротационен председател на ЕС, свиква извънредна среща на енергийните министри за 9 септември, когато ще предложи таван на цената на газа, използван за производство на електроенергия.

"Това, което се случва, наистина е общоевропейски проблем и той засяга всички страни - някои по-малко, други повече. И затова сме убедени, че най-доброто решение е общоевропейско решение", заяви чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела.

Германските цени на електроенергията за 2023 година надхвърлиха 1000 евро за мегаватчас за първи път този понеделник, тъй като опасенията за доставките вдигнаха цените на газа и свързаните с него горива като електричество и въглища до небето.

"Горчива реалност"

"Русия използва икономически терор", каза украинският президент Володимир Зеленски по време на конференция, посветена на енергийната индустрия, в норвежкия град Ставангер.

"Москва оказва натиск чрез ценова криза, допринасяйки за бедност, за да отслаби Европа", подчерта Зеленски.

Неговите коментари идват, когато руският "Газпром" планира поредната поддръжка тази седмица, която ще спре газовите потоци по газопровода Северен поток 1, който свързва Русия и Германия през Балтийско море.Европа смята това за шантаж.

Германия обмисля национализация на месното поделение на "Газпром"

Германия обмисля национализация на "Газпром"

Дружеството бе взето под опеката на германската мрежова агенция през април

Прекъсването подхрани опасенията, че Русия ограничава доставките, за да окаже натиск върху западните нации, които се противопоставят на нейното военно нахлуване в Украйна. Страни като Германия и Италия, силно зависими от вноса на руски газ за своята енергия, изграждат нива на съхранение преди студените зимни месеци, когато търсенето е пиково.

Германия е изправена пред "горчивата реалност", че Русия няма да възстанови доставките на газ за страната, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в понеделник, преди планираното спиране от "Газпром".

"Няма да се върне. Това е горчивата реалност", каза Хабек по време на дискусия с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия вече доставя само 20% от обичайния капацитет на връзката "Северен поток 1" от страната до Германия. А Uniper е най-известната корпоративна жертва на енергийната криза в Европа досега. Тя беше буквално смазана от съкращенията на газовите потоци от Руската федерация - нейният основен доставчик, което я принуди да покрива недостига на много по-високи цени и от другаде.

"Това причинява парични загуби от над 100 милиона евро на ден", каза главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах.

Ще има ли повторение на Lehman Brother?

Германските газови хранилища вече са пълни над 80% и се очаква цените да започнат да падат. Италия е достигнала подобно ниво, осигурявайки таван срещу по-нататъшни шокове в предлагането.

"Всъщност Германия ще премине през зимата по-добре, отколкото някои хора смятаха до скоро", подчерта германският канцлер Олаф Шолц на 29 август.

Страната, която е най-голямата икономика в Европа, няма да допусне ефектът на доминото в стил Lehman Brothers да се случи на нейния газов пазар, категорични са енергийни експерти.

"Обещавам от името на германското правителство, че винаги ще гарантираме ликвидност за всички енергийни компании и че тук нямама да има ефекта на Lehman Brothers на пазара", каза Роберт Хабек, имайки предвид колапса на американската инвестиционна банка, който помогна за задействането на световната финансова криза през 2008 година.

Путин предупреди за нови съкращения на газа за Европа по "технически причини"

Путин предупреди за нови съкращения на газа за Европа по "технически причини"

Колко могат да паднат доставките