Европейските правителства са отпуснали над €280 милиарда финансиране за смекчаване на въздействието на енергийната криза върху домакинствата и бизнеса, съобщи Bloomberg, цитирайки анализ на базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Изчисленото от Bruegel финансиране измерва новите разпределения на средства от септември и покрива всичко - от субсидиране на тарифи за малкия бизнес в Гърция до директни плащания към потребителите в Белгия. Част от средства все още не са изразходвани.

"Енергийните цени ще останат високи през зимата и правителствата трябва да работят с предположението за най-лошия сценарий, че тези средства няма да изчезнат дори след това", заяви Джовани Сгаравати - анализатор в Bruegel.

Разходи за живот: икономиката на Великобритания е все по-близо до стагнация

Разходи за живот: икономиката на Великобритания е все по-близо до стагнация

Най-вече заради фабричния спад

Цените на едро на енергията скочиха с повече от 10 пъти спрямо средната сезонна стойност през последните пет години, тъй като Русия намалява потоците на природен газ към Европа. Това удари икономическото производство на целия континент, като тежката индустрия се намира под натиск. В цяла Европа потребителите са изправени пред криза на разходите за живот.

Ударът за правителствата идва, тъй като растящата инфлация понижава жизнения стандарт. Инфлацията във Великобритания може да надхвърли 18% през януари за първи път от половин век поради рязко покачващите се цени на енергията, смятат експерти.

Германия има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Най-голямата икономика в Европа има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Тя не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза