Долната камара на френския парламент е гласувала законова поправка, разрешаваща парично възнаграждение за информатори, разкриващи случаи на финансови машинации с международен мащаб.

Конкретните условия за материалните поощрения ще бъдат определени в най-близко време. Нововъведението ще действа експериментално в течение на две години, пише вестник Les Echos, цитиран от rns.online.

От текст на поправката става ясно, че това възнаграждение ще изплащане с отчитане на риска, с който се сблъсква лицето, информиращо данъчните органи за финансови измами. И то само при разкриване на информация за машинации от международен мащаб.

Както отбелязва изданието, новата мярка е приета на фона на неотдавнашния офшорен скандал "Панамагейт". В средата на месеца финансовото министерство обяви данъчна проверка на 560 граждани, чийто имена фигурират в документите на панамската офшорна адвокатска кантора Mossack Fonseca.

Подобна практика за изплащане на възнаграждения на информатори вече действа в САЩ. През 2012 година Комисията по ценните книжа (SEC) започна програма за заплащане на ценна информация за финансови нарушения. Към настоящия момент в рамките на програмата осведомители са получили над 130 милиона долара.