Голяма част от работната сила на Франция ще стачкува в четвъртък в знак на протест срещу планираното от правителството преразглеждане на пенсионната система.

Протестът ще се проведе в Париж. Работниците ще недоволстват срещу предложенията за реформи, които президентът Еманюел Макрон смята за необходими. Неговата цел е с реформата пенсионната система да се направи финансово устойчива.

23-годишният Винсент Ле Фушер ще "марширува" на протеста рамо до рамо с чичо си - 41-годишния Жил Пиер. И двамата работят във френските железници. Те са готови за "неограничена стачка", която потенциално би могла да парализира икономиката в цялата страна за дни, дори седмици.

"По-старите се бориха за нас. Нормално е да се борим за себе си и за бъдещите поколения. Да, ще бъде трудно, но ако трябва да го направим, ще го направим", каза пред Associated Press Ле Фушер, който се присъединява към националната железопътна компания SNCF преди три години. Той работи като контролер на влаковия трафик.

И на двамата са необходими още години до достигане на пенсионна възраст. Те настояват правителството да изостави плановете си за реформа.

Според сегашната система и двамата трябва да взимат специална пенсия, свързана с работата им в компанията. Това позволява на Ле Фушер да се пенсионира при минимална възраст от 57 години, а чичо му на 52 години.

Франция ще остави над €9 милиарда на домакинствата през 2020 година

Франция ще остави над €9 милиарда на домакинствата през 2020 година

Еманюел Макрон готви нова порция икономически реформи, които могат да създадат недоволство

С предложението правителството на Макрон иска да приложи нов набор от правила за всички нови пенсионери. Моделът заменя сегашните 42 пенсионни режима, които се прилагат за различни професии, и включва специфични разпоредби. Една от промените например е именно предсрочното пенсиониране за влакови работници. Всички френски пенсионери получават държавна пенсия. Общата законова възраст за пенсиониране е 62 години.

Надигането илюстрира нарастващите страхове през поколенията, че хората ще трябва да работят по-дълго за по-малко.

Очаква се стачките в четвъртък да парализират транспорта във френската столица. Влаковете ще останат по техните депа. Очаква се да бъде засегнат и самолетният транспорт.

Хиляди училища ще бъдат затворени. Няма да се извозва и боклукът, защото много хора от публичния сектор ще се присъединят в протестното движение.

Някои служители и от обществените болници ще отидат на парижкия марш, а полицейските синдикати също призовават за символичен протест.

Растежът във Франция изненадващо се забави

Растежът във Франция изненадващо се забави

Въпреки стимулите

И Пиер, и Ле Фушер признават, че настоящите им пенсионни условия са благоприятни. Те твърдят, че това е справедливо обезщетение за многото ограничения, свързани с работата им, например работа през почивните дни и празниците.

"Петте седмици платен отпуск, социалното осигуряване - ние постигнахме всичко това чрез социални борби от хора, които са се жертвали финансово за нас, за да получим всичко това. Какво искаме за пенсионните си години? Да се ​​наслаждаваш на това или да си пенсионер в болница или в легло и да не можеш да се наслаждаваш на живота", обяснява Пиер.

Предстоящите стачки са най-новите в дълга вълна на протести, откакто Макрон дойде на власт през 2017 година. Повечето недоволства се фокусират върху промените на пазара на труда, за които Макрон настояваше при избирането си. Според него те са необходими, за да може Франция да се превърне в по-динамична икономика.

Най-голямата тревога пред правителството на Макрон е, че стачките могат отново да подпалят протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през ноември 2018 година и бързо се превърнаха в по-широко движение за повече икономическа и социална справедливост. Протестите бяха против политиките на Макрон, които се разглеждат като благоприятни за богатите.

Междувременно Пиер е солидарен с жълтите жилетки, някои от които се очаква да се присъединят към протестите.

"Има нарастваща социална пропаст между най-бедните и най-богатите. Има все повече пенсионери, които не могат да се справят финансово с тези си пенсии", казва той.

Според политилози планираните реформи засягат всички, а правителството не е съобщило ясно своите намерения. Подробности за пенсиите няма да бъдат известни, докато законопроектът не бъде представен догодина. Това е достатъчна причина за недоволството сред населението.

Ле Фушер и Пиер казват, че разбират препятствията, пред които са изправени. Те разбират, че реформата е приоритетна за Макрон, но сега било време французите да бъдат солидарни.

Франция измества Германия като двигател на растежа в еврозоната

Франция измества Германия като двигател на растежа в еврозоната

Икономиката ѝ е по-малко зависима от спада в търговията