Германия планира да удвои данъка върху билетите за авиотранспорта като мярка в борбата със замърсяването и конкретно с цел ограничаване на парниковите газове. Водещите политически партии в страната се обединиха около тази идея, която в случай, че бъде въведена, ще засегне полетите на къси разстояния.

Християндемократическия съюз планира да удвои налогът върху вътрешните полети. Тази информация е била потвърдена от финансовия експерт, който е представител на партията, Андреас Юнг, пише Bloomberg.

Това предложение е част от по-обширен пакет мерки, които предстои да бъдат обсъдени по време на заседанието на кабинета на премиера Ангела Меркел на 20 септември.

"Искаме да удвоим данъците върху продадените билети за вътрешните полети", е посочил той на пресконференция в Берлин.

"Плановете ни са да повишим двойно налога от 7,40 евро за вътрешните полети", е допълнил той.

"Ние държим на това повишение. Това е, технически казано, най-чистото решение", коментира от своя страна германският финансов министър Олаф Шолц.

Готвените от Берлин действия ще бъдат в подкрепа на националният превозвач Lufthansa за сметка на нискотарифните авиокомпании Ryanair и EasyJet. По-рано това лято главният изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор коментира, че предлаганите от тях билети под 10 евро са "икономически и екологично безотговорни".

Тази идея идва в унисон с подобни ограничения, готвени от Франция. През юли правителството там обяви, че иска да въведе данък до 18 евро за самолетните билети за всички полети от летищата в страната.