Акциите на Sociedad Quimica y Minera de Chile, която е най-голямата компания за добив на литий в света, се сринаха с над 10% по време на вчерашната търговия. Причината е взимането на властта от социалистите в Чили.

До това се стигна, тъй като левият режим в страната заговори за "справедливо" преразпределяне на приходите от добива сред населението и за елиминиране на принципите на свободния пазар, благодарение на които страната се превърна в една от най-големите производителки на метали като литий, мед и други.

"Нещо повече, възможно е тези стари лицензи за добив да се отменят", написа бившият автор от Forbes Тим Уорстъл. "В страната все още има хора, които ненавиждат приватизацията. Процесът в Чили се основава на конституционна конвенция и е много трудно да се предвиди какъв ще е резултатът от нея. В крайна сметка, социалистите твърдят, че ще променят правилата в страната."

Ако те успеят да променят конституцията на Чили, напълно възможно е минните компании да изгубят статута си и правото да добиват изобщо.

Но не само Sociedad Quimica y Minera de Chile е засегната. Глобални играчи като BHP и Anglo American, които добиват в мед в страната, може да се окажат изправени пред много по-строги регулации за добив, както и да са принудени да плащат най-високите данъци за дейността в света, предаде Mining.

Друг удар, който минните компании в Чили могат да понесат, се очертава да е по линия на водата. Съществува възможност социалистите в парламента да я обявят за "публично благо". С това водоподаването за индустрията може да се затегне, а минните компании потребяват вода, достатъчна да задоволи 75% от нуждите на страната годишно, показват данните на McKinsey.