Един от най-богатите и влиятелни хора в Северна Македония - бизнесменът Йордан "Орце" Камчев, попадна под тежки американски санкции, след като Министерството на финансите на САЩ го включи в "черния списък" на лица, участващи в корупционни схеми, които дестабилизират Западните Балкани.

Това е пореден удар срещу забъркания в множество скандали бизнесмен, който през 2018 г. беше предложен за почетен консул на България в Охрид.

Контекст: Роденият през 1970 г. Йордан Камчев има летящ старт в бизнеса през 90-те. Неговият баща Илия е заемал различни постове в югославските външнотърговски служби (включително в София), както и в други държавни предприятия. През 1990 г. бащата и сина създават "Орка Холдинг".

Северна Македония секна инвестиции за милиони, колко ще й струва това

Северна Македония секна инвестиции за милиони, колко ще й струва това

Фирмите не могат да продължат работата по електроцентралите си

В наши дни официален собственик на холдинга е вдовицата на Илия Камчев и майка на Орце - Ратка Куновска-Камчева.

Днес в рамките му влизат:

 • Мелницата "Жито Полог" в Тетово;
 • Болницата Acibadem Sistina, която е първата частна в страната;
 • "Стопанска банка" в Битоля;
 • Хотел "Ибис" в центъра на Скопие;
 • Строителната компания "Бетон - Щип";
 • Рекламните и маркетинг агенции OK Media и OK Idea;
 • Производителят на текстил "Монт";
 • Фирмата за товарни и пътнически превози OK Transport;
 • Охранителната фирма OK Security;
 • Ред други по-малки или свързани с основните дейности дружества

Камчев е свързан и с компании в земеделието и енергетиката. Според Forbes той към 2015 г. е бил най-богатият македонец със състояние от близо 230 млн. евро. Днес поне по документи бизнес империята е на семейството му.

От друга страна: Камчев-баща беше сочен за близък до ВМРО-ДПМНЕ, а неговият син притежаваше издателска група, чиито вестници подкрепяха режима на Никола Груевски. По същото време "Бетон - Щип" построи множество сгради за почти 55 млн. евро в рамките на мащабния проект за преобразяването на центъра на Скопие.

През годините медийни публикации са свързвали Орце с множество други бизнеси, включително и у нас - хранителни стоки (веригата KAM в момента се управлява от неговата братовчедка, а е създадена от неговия чичо), здравеопазване (заради Acibadem) и др. Няма обаче преки доказателства в регистрите.

Рекорд: Търговията между България и Северна Македония достигна €1 милиард

Рекорд: Търговията между България и Северна Македония достигна €1 милиард

Това се случва за първи път в историята ни

Той е получил български паспорт преди близо 20 г., а през 2018 г. беше предложен от тогавашния кабинет "Борисов 3" за почетен консул на България в Охрид. Това обаче не беше допуснато от страна на Северна Македония с мотива, че срещу Камчев се водят дела за финансови престъпления. Междувременно, в Скопие Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ бяха паднали от власт.

Камчев се оказа в центъра на скандал в родината си, след като специалният прокурор Катица Янева беше арестувана след сигнал на бизнесмена, че е искала 1,5 млн. евро, за да саботира разследването срещу него. През март 2021 г. самият той се оказа зад решетките заради опасенията на властите, че може да напусне страната, за да избегне наказателно преследване по случай, касаещ закупуване на земя с държавни средства. Българското МВнР официално отрече той да притежава дипломатически паспорт.

Камчев в крайна сметка излезе от ареста срещу гаранция в размер на 11 млн. евро. Към момента той има две присъди за пране на пари - по случаите "Водно" и "Империя".

Детайли: Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ посочва, че Камчев "използва корупционното си влияние и лостове, за да манипулира съдебната система на Северна Македония в своя полза". Според OFAC скандалът, предизвикан от Камчев и довел до ареста на прокурор Янева, е причината за срив в работата по редица случаи на корупция по високите етажи в бившата югорепублика.

С решението на Министерството на финансите на САЩ се блокират всички активи на Камчев в САЩ, а всички фирми и финансови институции, които участват в транзакции с него и контролирани от него компании, са заплашени от санкции. На практика това означава, че той не би могъл да прави бизнес със западния свят.