Кой би помислил, че биреният производител Heineken може да бъде символ на комунизма? Вие може да не сте правили тази асоциация между компанията и политическия режим, но унгарските власти виждат ясно такава.

Управляващата партия на премиера на европейската държава Виктор Орбан е внесла законопроект за забрана на логата с червена звезда на продуктите, включително и използването му върху бирените бутилки на холандския бранд.

Причината за тази реакция обаче се крие в един спор. Преди време от Будапеща обвиниха корпорацията, че е оказвала натиск върху ръководството на малка унгарска пивоварна в Румъния заради патент.

Heineken спечели диспута с тази фирма относно въпросния патент. Дали в отговор на това или пък не, сега правителството на Орбан иска да бъдат въведени глоби за всички произвеждащи и търгуващи с продукти с лога, в които има изобразени символи на комунистическия режим, пише Bloomberg. А сред най-познатите такива е петолъчката.

"Ние вярваме, че трябва да защитаваме всяка унгарска марка, когато някой се опитва да се възползва от доминиращата си позиция на пазара", коментира пред журналисти парламентарният лидер Лайош Коса.

"Двата въпроса - за забраната на тоталитарните символи и за логото на Heineken, обаче се преливат", допълва той.

По неговите думи други засегнати марки могат да бъдат спортните обувки Converse и бутилираната вода San Pellegrino, които също имат звезди в логата си.

От Heineken обаче отхвърлят асоциациите с комунизма, като посочват, че историята на пивоварната и на марката започва още в Средновековието.

"Червената звезда на Heineken не е свързана с политически символи, като ние използваме едно и също лого навсякъде в света на всеки един от нашите пазари", посочват от производителя.