Китай смята да задълбочи стратегическия си алианс с Гърция, като акцентира върху участието на балканската страна в проекта One road, one belt ("Един път, един пояс"). 

Намерението е било изразено от китайския посланик в Атина на среща с гръцкия министър за мореплаването и островната политика Панайотис Курумблис, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА. 

Китайското правителство залага на този проект, който минава и през Гърция, включващ пристанища и железници, за да стигне до останалата част на Европа.

Дипломатът е изказал оптимизъм относно бъдещото развитие на китайско-американските отношения. Той е посочил, че каквото и да е развитието на тези отношения, то нямало да прекъсне избора на Китай за по-нататъшно засилване на сътрудничеството с Гърция и естествено с Европа. 

С инициативата "One road, one belt" се прави опит за стратегическа връзка на Китай с по-широкия регион на Европа. Тя включва изграждането на сухопътна връзка на Китай с Централна Европа, и втора такава по море, през Средиземноморието, като по този начин превръща Гърция в стратегическо място в рамките на световната трансгранична търговия с център Пирея, казал дипломатът. 

Той наблегнал още и на планираната за май тази година среща на държавни ръководители на участващите в този проект страни, на която се очаква да бъде приета тригодишна програма за действие на двустранно ниво с акцент върху корабоплаването.