Общата дължина на автомобилните пътища в Китай за последните пет години се е увеличила с 534 хиляди километра, съобщи Министерството на транспорта в Пекин.

Развитието на пътната мрежа стана една от първостепенните задачи на властите в азиатския икономически гигант. Мрежата от десет основни автомобилни транспортни коридори - по пет от север на юг и от изток на запад, е почти създадена. Тези пътни артерии ще позволяват по-доброто придвижване на хора и товари, което ще подпомага икономическото и социалното развитие на огромната държава.

Министърът на транспорта Ли Сяопън отбелязва, че за последните пет години страната е успяла да постои или да ремонтира 1,28 милиона километра селски пътища, съобщава китайската информационна агенция Синхуа.

Пътища с твърда настилка обхващат 99,2% от населените места в страната и 98,3% от селата. Над 99% от всички населени места и 96% от селата се обслужват от обществени автобусни линии. Нивото на взаимно проникване и свързване между градските и селските пътища се приближава до 80 на сто, посочва още министърът, цитиран от агенцията.

Всички разследват китайския гигант, който иска да вземе летище "Пловдив"

Всички разследват китайския гигант, който иска да вземе летище "Пловдив"

Въпросите около HNA Group растат

За сравнение, в Русия през 2017 година са построени 5 хиляди километра пътища, в това число в Москва - 124 км, пише vestifinance.ru.