Китай наложи санкции на 5 западни компании след последните доставки на американско въоръжение за Тайван, съобщава Би Би Си. Новите рестрикции идват на фона на предстоящите президентски и парламентарни избори в островната държава, която Пекин приема за своя територия.

Преди месец Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на оборудване за тактическите информационни системи на Тайван на стойност 300 млн. долара. Сега при обявяването на санкциите МВнР на Китай подчерта, че те са "в отговор на фатално грешните решения на САЩ", които според Пекин "сериозно накърняват суверенитета" на комунистическата държава и засягат нейните интереси в сферата на сигурността.

Ще има ли китайска инвазия в Тайван? VW залага 180 млрд. евро на "Не"

Ще има ли китайска инвазия в Тайван? VW залага 180 млрд. евро на "Не"

Автомобилният гигант готви огромни инвестиции - никой не прави нещо такова преди война

Засегнати са компаниите BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions.

Пекин засили натиска си върху Тайван преди насрочените на 13 януари избори, които могат да определят по нов начин отношенията на острова с Китай.

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Китай лесно би могъл да саботира всякакви опити за оспорване на господството му на пазара на редкоземни метали

В годишното си новогодишно обръщение китайският президент Си Дзинпин повтори твърдението си, че Тайван "със сигурност ще се обедини" с Китай. Той също така зададе по-силен тон в сравнение с миналогодишното си послание, когато говори за това, че Тайван е част от "едно и също семейство".

Китай гледа на самоуправляващия се остров с население от 23 милиона души като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Пекин. Тайван се смята за отделен от континенталната част на Китай, със собствена конституция и демократично избрани лидери.