Централната банка на най-закъсалата икономика в света вече има нов шеф.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро в неделя посочи депутат като новия началник на централната банка на страната.

До решението се стигна след съобщението, че бившият шеф слиза от поста на фона на борбата с дълбоката криза, пише Business Insider.

Говорейки по време на седмичното си телевизионно предаване, Мадуро обяви, че е номинирал Рикардо Сангуино да поеме щафетата от Нелсън Мерентес.

"Бих искал да благодаря на Нелсън Мерентес за усилията, които положи на различните "бойни полета", но искам да сложа началото на нов етап в развитието на централната банка на Венецуела", коментира държавният глава на най-закъсалата икономика.

Бившият шеф на финансовата институция беше подложен на натиск, след като централната банка направи несполучлив опит да пусне в обращение по-едри банкноти.

Мерентес сам обявил, че напуска поста си, но местните медии обясняват, че лично Мадуро е поискал оставката от банкера.

Президентът на Венецуела обясни, че има голямо доверие в наследника на мястото, който е дългогодишен играч на политическото поле.

Депутатът е начело на бюджетната комисия в Народното събрание на южноамериканската държава наред с други ключови постове.

Мадуро не споменава директно валутната криза като "последната капка" за решението, но спекулациите намериха широк отзвук през последните дни.