Нов кръг от консултации започват днес в Атина представители на кредиторите и гръцкото правителство. В края на месеца пратениците на европейските институции трябва да излязат с втора оценка по изпълняваните реформи, в замяна на които Гърция получава финансова помощ по линия на третия спасителен пакет

Международният валутен фонд поставя тежки условия, за да бъде доведена до успешен край проверката на кредиторите на Гърция по изпълняваните от страната реформи.

"Зарът е хвърлен, рамката на споразумението за участие на МВФ в третата гръцка спасителна програма е готова и вече тревогата ескалира около мерките, които фондът ще иска от гръцката страна, за да даде пари", пише вестник "Вима", цитиран от БТА. 

Изданието се позовава на представителката на фонда в Атина Делия Велкулеску, която поискала от гръцката страна три шокови мерки, като условие за участие на МВФ в гръцката програма.

"Намалете пенсиите, увеличете уволненията", била казала Велкулеску. 

В. "Димократия" пише в заглавие, че кредиторите на Гърция са поискали даже данъци от най-бедните". 

"Средната класа в Гърция е на колене! Данъци в размер на 6 млрд. евро трябва да бъдат платени от гърците до края на годината", твърди изданието. Институциите смятат, че "три милиона данъкоплатци в Гърция криели доходите си, за да не плащат данъци", пише още изданието. 

"Всичко това се случва в очакване на Обама", отбелязва от своя страна в. "Та неа" по повод на започващото утре посещение на американския президент в Атина. "Политическият обрат в САЩ може да е ограничил първоначалните големи очаквания на правителството в Атина, но във всеки случай то все още се надява да извлече политически дивиденти от тази визита", коментира вестникът.