Правителството на Пакистан обяви строги мерки за енергийни икономии, сред които е затваряне на всички молове и търговски обекти в 20:30 часа местно време, съобщава "Ал Джазира". По този начин страната се опитва да се справи с кризи в икономиката и енергетиката и да спести около 273 млн. долара.

Към момента Пакистан е в тежко положение, тъй като помощта от Международния валутен фонд ще се забави, а валутните резерви на страната покриват едва месец внос и то предимно за енергетиката. Исламабад и МВФ от месеци имат разногласия по отношение на реформите, които се очакват от правителството, за да бъде получено финансирането в размер на 1,1 млрд. долара.

Пакистан е в опасност да изпадне в неплатежоспособност

Шестата по население страна в света е в опасност да изпадне в неплатежоспособност

Страната се нуждае от финансиране от МВФ

Останалото критично международно финансиране е свързано с транша от фонда и така 220-милионният Пакистан се оказва реално застрашен от фалит. До юни предстоят плащания по външния дълг и по енергийния внос в размер на около 30 млрд. долара. На този фон, валутните резерви на страната са се стопили наполовина за 12 месеца и в момента са едва 11,7 млрд. долара.

На този фон по-голямата част от електроенергията в Пакистан се произвежда от вносни изкопаеми горива, включително втечнен природен газ, чиято цена скочи през последните месеци. Опитите за стабилизиране на икономиката за момента не са успешни - потребителските цени скочиха с 25 на сто на годишна база, а валутата на страната се обезценява бързо.

Пакистан иска да търгува с Русия в рубли и юани

Петата по население страна в света иска да търгува с Русия в рубли и юани

Това може да стане през следващата година

Картината става съвсем мрачна, когато добавим продължаващото възстановяване от катастрофалните наводнения, които опустошиха една трета от страната преди няколко месеца. Природни бедствия отнеха живота на хиляди и унищожиха скъпа инфраструктура, припомня "Ал Джазира". Пакистан е осмата най-уязвима от климатичните промени държава в света според класацията на "Грийнуоч".

На тъмно

След моловете, към 22:00 часа местно време ще трябва да спират работа ресторантите и обредните зали, обясни министърът на отбраната Кхаваджа Асиф. По думите му премиерът Шехбаз Шариф е разпоредил всички държавни структури да намалят потреблението си на енергия с 30 на сто.

Половината от уличното осветление няма да работи заради режима на ток.

Други от мерките са спиране на производството на крушки с ниска енергийна ефективност и на вентилатори. По думите на Асиф летният пик на потреблението на енергия в страната е 29 000 мегавата срещу 12 000 през зимата и това се дължи на неефективните системи за охлаждане.