Петролният пазар рискува да остане с прекомерен излишък и през 2017-а година, ако ОПЕК не намали добивите. До това ще доведе непрекъснато увеличаване на производството при намаляващ растеж на търсенето, предупреди в редовния си месечен доклад Международната агенция по енергетика (IEA).

От организацията посочват, че глобалното предлагане на петрол е нараснало през октомври с 800 хиляди барела на ден до 97,8 млн. барела, благодарение на рекордно производство на ОПЕК. Както и заради повишеното придзводстнво на сурвоинта в страни извън картела като Русия, Бразилия, Канада и Казахстан.

В същото време МАЕ остави непроменена прогнозата си за растеж с 1,2 млн. барела на ден на търсенето на петрол през 2016 година, като очаква потреблението да се увеличи със същото темпо и през следващата година.

Страните от ОПЕК ще се срещнат в края на ноември, за да обсъдят намаляване на бодива до диапазон между 33,0 млн. и 32,5 млн. барела на ден. Но разногласията между някои членове на картела по повод изключенията за някои страни поставят под съмнение способността да се постигне по-съществено ограничаване на производството.

Според МАЕ производството само от страните - членки на ОПЕК е нараснало през октомври с 230 хиляди барела на ден до рекорден връх от 33,83 млн. барела. Това предполага, че в края на месеца картелът ще трябва да договори съкращаване на добивите с между 830 хиляди до 1,33 млн. барела, за да бъде достигнато предложеното по-рано ограничаване на производството.

МАЕ също така заяви, че очаква производството извън ОПЕК да нарасне с 500 хиляди барела дневно през следващата година в сравнение със съкращаване от 900 хиляди барела на ден през настоящата година.

На практика всичко това означава, че 2017-а може да се окаже още една година на безмилостен глобален растеж на петролните доставки, подобен на този, наблюдаван през тази година, се посочва в доклада.

Освен това, евентуален по-бавен глобален икономически растеж и по-скромно търсене на ценната суровина в предишни "горещи точки" на потребление като Индия и Китай би означавало, че общото търсене на петрол вероятно няма да нарасне съществено през следващата година, отбелязват от МАЕ.