Решението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия може да предизвика пълномащабна търговска война, която ще струва на световната икономика 470 милиарда долара, прогнозира Bloomberg Economics.

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че може да наложи още налози, а множество големи икономики обещаха да отвърнат на тарифите на Вашингтон. Европейският съюз, в лицето на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, обеща "да се изправи срещу насилниците".

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

При вариант, в който САЩ прилагат 10% налог върху вноса, а останалите държави въведат ответни мита, световната икономика ще бъде с 0.5% по-малка до 2020 г., отколкото би била без тарифите. Според икономистите Джейми Мъри и Том Орлик това е екстремен сценарий, "но вече не е невъзможен".

Двамата разглеждат влиянието на митата за световната икономика по редица начини, като се започне от по-бърза инфлация, която влошава потребителското търсене в САЩ, което от своя страна вреди на износа на други икономики. Ответните мерки могат да доведат до възпроизвеждането на инфлационния шок в други държави, като замяната на продуктите удари износа на Щатите.

Световната икономика и БВП ще понесат тежък удар, ако държавите отговорят на митата на Тръмп

Световната икономика и БВП ще понесат тежък удар, ако държавите отговорят на митата на Тръмп

Заради налозите икономиката на САЩ ще бъде с 0.9% по-малка през 2020 г. спрямо прогнозата, която не се базира на тарифи. Инфлацията ще се ускори, макар че Федералният резерв разглежда този ход като временен. Повечето световни централни банки могат да се изправят пред "труден избор" между борбата с по-бързото нарастване на цените и по-слабото търсене в търговската война.

Bloomberg Economics предвижда, че в резултат на митата глобалната търговия може да бъде с 3.7% по-ниска до 2020 г. в сравнение с базовия сценарий. Влиянието върху световната икономика ще се усети още тази година, макар и скромно, а растежът ще бъде с 0.2 процентни пункта по-слаб през 2019 г. и с 0.3 пункта по-малък през 2020 г.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Експертите прогнозират, че световният БВП ще понесе дългосрочен удар, тъй като по-малко търговията означава по-малко конкуренция и повече бариери пред обмена на технологии и идеи - всичко това намалява производителността и темпа на устойчив растеж на световната икономика.

Това е опасение, отбелязано от мнозина, включително германският канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че "никой няма да спечели" от световен търговски конфликт. Германия е една от държавите в полезрението на Тръмп, предвид размера на излишъка й. Освен това американският президентсмята, че ЕС се отнася със САЩ "много зле в областта на търговията".