Китай и Иран подписаха 25-годишно споразумение за сътрудничество, за да засилят още повече икономическия и политическия си съюз в контекста на американските санкции, наложени и над двете страни, предаде Reuters.

"Отношенията между двете страни вече са достигнали нивото на стратегическо партньорство и Китай се стреми да подобри цялостно отношенията си с Иран", заяви китайският външен министър Уан И, цитиран от иранските държавни медии, пред иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. "Връзките ни с Иран няма да бъдат засегнати от настоящата ситуация, но ще бъдат постоянни и стратегически."

Споразумението въвежда Иран в китайската инициатива "Пътят на коприната 2", който е гигантска инфраструктурна схема за много трилиони долари, която трябва да се простира от Източна Азия до Европа. Проектът има за цел значително да разшири икономическото и политическото влияние на Китай и значително тревожи САЩ.

Според пакта, подписан от двете страни, Китай ще насочи инвестиции в размер на 400 млрд. долара за инфраструктура в Иран, докато арабската страна ще отвърне с износ на петрол, изтъкват от New York Times.

В момента Поднебесната империя е най-големият вносител на ирански петрол глобално, като по последни данни техният импорт възлиза на 613 хил. барела дневно. Почти двойно по-малко от тях са насочени към Южна Корея, а на трето място е Индия.

Последният подобен пакт, подписван от Иран, беше сключен с Русия през 2001 г., но основният му фокус беше върху ядрената енергетика.