Президент на Руската федерация Владимир Путин съветва руснаците да не купуват излишни количества продукти за бъдеща употреба, защото доставките в магазините са надеждни и стабилни. "Няма да има недостиг на стоки", успокоява той.

Руският лидер във вторник по време на посещение в Информационния център за наблюдение на ситуацията с коронавируса, заедно с руския премиер Михаил Мишустин, обсъдиха ситуацията.

Руснаците се готвят за по-високо повишение на цените

Руснаците се готвят за по-високо повишение на цените

Заради петрола

Центърът разполага и със системи за наблюдение на запасите от продукти и цените в магазините в различни региони на страната. Системата включва онлайн видеонаблюдение в магазини и складове. Контролът на цените се извършва според входящи данни от проверки от магазините.

Путин иска да започне да харчи отново. Ето как

Путин иска да започне да харчи отново. Ето как

Откъде ще дойдат парите за новите държавни разходи след пет години строги икономии?

"Сега хората купуват много продукти. Всъщност няма проблеми, имаме много стабилна ситуация с доставките." каза премиерът Мишустин.

Властите контролират ситуацията в търговските вериги. "Ние следим реалната средната цена на кошницата от хранителни стоки за всеки регион достигаща до магазините. Това е онлайн информация, а не някакъв вид статистически изчисления", посочи Мишустин.

"Основното е хората да разбират, че ситуацията е надеждна, така че да не харчат пари за продукти, които след това трябва да бъдат изхвърлени", подчерта държавният глава, цитиран от ТАСС.

Русия ще бърка в суверенния си фонд, за да се справи с ниските цени на петрола

Русия ще бърка в суверенния си фонд, за да се справи с ниските цени на петрола

Москва явно няма намерение да се завърне на масата за преговори

Центърът е създаден за събиране и анализиране на информация за развитието на ситуацията с коронавирус, за координиране на федералните и регионалните власти в борбата със заразата. Центърът анализира всички съобщения в социалните мрежи, събира официална информация за разпространението на коронавирус в света.

По-рано властите опростиха митническото освобождаване на доставките за стоки и стоки от първа необходимост. На търговските вериги се предоставят преференциални заеми в случай на необходимост от попълване на оборотен капитал.

Президентът Владимир Путин възложи на Генералната прокуратура, заедно с Федералната антимонополна служба (ФАС), да засили контрола върху цените на хранителните стоки.

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Възможни са още драстични спадове

"Всички виждаме проблемите, които възникват с коронавируса. И с цените на енергоносителите. Виждаме последиците от световните борси върху обменния курс", каза Путин на заседанието при главния прокурор.

Всичко това ще се отрази на руската икономика. "Ето защо е много важно да продължим обмена на информация с ФАС по отношение борбата с нарушенията в областта на цените на храните", подчерта президентът.