Влошаването на отношенията между Русия и Запада е било резултат от много „грешки” направени от страна на НАТО, на САЩ и на самата Русия след разпадането на Съветския съюз. Това смята руският президент Владимир Путин.

„Ние направихме всичко грешно”, коментирал държавният глава пред издателя на германския вестник BILD Кай Дийкман и политическия редактор Николаус Бломе миналата седмица, показва справка, цитирана от Business Insider.

„От самото начало се провалихме в това да преудолеем разделението на Европа. Преди 25 години Берлинската стена падна, но невидими стени се издигнаха в Източна Европа. Това доведе до недоразумения и обвинения, които станаха причина за всички последвали кризи”, твърди още Путин.

По думите на руския президент САЩ, Съветския съюз и страните, напуснали блока, които искаха да се присъединят към НАТО, е трябвало да се договорят за зона в Централна Европа, която да не бъде достъпна за частите на Алианса.

Путин: Мога да унищожа Америка за половин час или по-малко

Путин: Мога да унищожа Америка за половин час или по-малко

Скрито изказване, което една книга разобличава

По отношение на НАТО Владимир Путин е най-критичен, като посочва, че той виновен за продължаващото напрежение с Русия, заради разширяването си в Източна Европа.

"НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше да имаме", коментира той.

В икономическата сфера руският президент не отрича, че западните санкции оказват негативен ефект върху страната. Той обаче е на мнение, че икономиката се възстановява. Путин признава, че брутният вътрешен продукт се е свил с 3,8% през 2015 г., а инфлацията е близо 12,7 на сто.

"Търговският баланс обаче е все още положителен. За първи път от много години ние изнасяме значително повече стоки с висока добавена стойност и имаме над 300 млрд. долара в златни резерви", твърди той.