Управляващите в Румъния социалдемократи карат бурен мандат, белязан от радикални законови промени, мащабни улични протести и политическа война с президента Клаус Йоханис.

След като бяха критикувани от Европейския съюз заради връщането назад в борбата с корупцията и реформата в съдебната система, управляващите се проявиха с нова порция радикални идеи, които са напът да им спечелят още остри критики и допълнително да засилят обществената неприязън към тях.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи предизвика бурни реакции, след като предложи правото на румънците да живеят и работят в чужбина да бъде ограничено до определен период от време. Според него румънците трябва да имат право на разрешително за работа само за една държава с валидност от максимум 5 години.

"Може да звучи ограничително, но това е така. Ако румънец отиде в Германия и продължава да получава разрешителни за работа, тогава има малка вероятност той или тя някога да се завърне в Румъния. Може би трябва да ограничим разрешителните за работа до максимум 5 години, след което да трябва да се върнете", предложи Теодоровичи по време на дебат в румънския парламент.

Според министъра подобна стъпка може да се окаже необходима, за да се избегне забогатяването на Западна Европа за сметка на източната част на континента, пише Emerging Europe.

"Повдигнах този въпрос и пред моите колеги, министрите на финансите в Европейския съюз. Това може да е по-ограничителна мярка, но това е така. Трябва да се научим в Европа, че колкото една зона става по-бедна, толкова друга става по-богата, но някъде нещата се разпадат. Трябва наистина да има социална кохезия, не да зареждаш и подсилваш западната част и да оставиш останалата част на Европа отвън", обясни министърът, цитиран от румънския вестник Adevarul.

Румънската опозиция категорично отхвърли предложението на Теодоровичи, което е "в пълно противоречие с основните принципи, които са в основата на европейското строителство". Депутатите припомниха, че "свободата на движение не трябва да се поставя под въпрос от никой политик".

Синдикатите бяха още по-остри, наричайки идеята на министъра антиевропейска, нарушаваща договорите на ЕС и "специфична за нашата политическа класа, довела до война със собствения си народ от 1990 г. насам".

"Вместо качествено образование и здраве, вместо качествено и добре платено работно място, вместо достойни условия на живот и труд, специфични за третото хилядолетие и държава-членка на ЕС, ние предлагаме не само на Румъния, а и на други европейски страни, въвеждането на ограничения", обясняват в изявление от Националния блок на синдикатите, цитирано от вестник Adevarul.

Според синдикатите, предложението на министъра има за цел румънците да бъдат принудени насилствено да се върнат в родината си.

Теодоровичи е член на румънската социалдемократическа партия, наследник на комунистическата партия, която в продължение на почти 50 години пречи на обикновените румънци да напуснат страната дори и за празниците, пише Emerging Europe.

Министърът изглежда не знае, че гражданите на Европейския съюз не се нуждаят от разрешителни за работа в други държави-членки, тъй като свободата на придвижване в рамките на ЕС е основно тяхно право. Всички европейски граждани са свободни да живеят и работят във всяка от 28-те страни на ЕС без ограничения.

"Правото на румънците да работят в ЕС е резултат от дълги, болезнени и често унизителни преговори. Тези права дойдоха с резерви и ограничения, някои от които бяха оттеглени само преди няколко години", припомни журналистът Теодор Тита.

"След усилията, положени от Румъния, за да се гарантира, че нейните граждани имат равен статус с другите европейци, румънски министър иска да възстанови ограниченията. Това е немислимо. Румъния гледа все повече и повече към тунела в края на светлината", заяви Тита.