Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и Китайската банка за развитие (China Development Bank, CDB), най-голямата в света подобна финансова организация, се договориха за създаването на Руско-китайски фонд за инвестиционно сътрудничество, който ще оперира в юани.

Съответното споразумение бе подписано днес в присъствието на президента на Руската федерация Владимир Путин и председателят на Китайската народна република Си Дзинпин. Китайският лидер е на двудневно посещение в Москва.

Предполага се, че Руско-китайският фонд за инвестиционно сътрудничество в юани ще позволи да се открие опростен механизъм за осъществяване на преки инвестиции с разчети в национални валути. По този начин се очаква достигнат обем от 68 милиарда юана (около $10 млрд.), съобщават от РФПИ.

Особено внимание ще бъде отделено на проекти в Русия и Китай, в рамките и свързани с китайската инициатива "Един пояс - един път" ("Пътят на коприната") и участието в нея на Евроазийския икономически съюз, отбелязва RNS.

РФПИ ще реализира проектите си чрез създадения съвместен инвестиционен фонд и Китайската инвестиционна корпорация. А CDB - чрез дъщерната си компания China Development Bank Capital (CDBC), поясниха от руската страна.