Общо 12 топлоелектрически централи и ВЕИ инсталации в Русия за поне 3 млрд. евро бяха отнети от собствениците си и поставени под "временен контрол" от страна на властта в страната, съобщават световните агенции.

Детайли: Решението за поставянето на дружествата под контрола на държавната фирма "Росимушчество" е взето с декрет, подписан от президента Владимир Путин.

САЩ планират нови санкции спрямо Русия, засягащи основни отрасли

САЩ планират нови санкции спрямо Русия, засягащи основни отрасли

ЕС обяви, че ще въведе нов пакет от санкции в края на февруари

Пострадали са финландската енергийна група Fortum и германската Uniper. И двете имат сериозен бизнес в страната.

  • Fortum има 7 топлоелектрически централи в Урал и Западен Сибир, а също и участие в проекти за производство на енергия от вятър и слънчева светлина. Стойността на тези активи е била 1,7 млрд. евро в края на 2022 г.
  • Uniper притежава 83,73% от UniPro, която има 5 теца с обща мощност от 11 гигавата и около 4300 служители. Символично компанията оценява инвестицията си на 1 евро заради очакването, че няма да намери купувач при пазарни условия.

Контекст: Това е отговорът на Москва на замразяването и конфискуването на нейни задгранични активи, с които ЕС планира да възстановява Украйна след войната.

Maersk продаде своите активи в Русия

Maersk продаде своите активи в Русия

Логистичните съоръжения са в Санкт Петербург и Новоросийск

Случилото показва ясно и защо много западни фирми продават бизнесите си в Русия - във всеки един момент е възможна политическа намеса. Излизането от страната обаче не е лесно, като вече е нужно официално разрешение, за да бъдат взетите като заложник активи продадени на местен купувач.

От друга страна: Към момента коментарите са ограничени, но все пак от Fortum са на мнение, че декретът не означава директно и окончателно конфискуване на активите им.

Колко руски активи в пари и имоти "замрази" Германия заради санкциите

Колко руски активи в пари и имоти "замрази" Германия заради санкциите

Данните са от германското Министерство на икономиката

По-разно през тази седмица от руската държавна банка ВТБ коментираха, че държавата трябва да поеме контрола над западните активи до отмяна на санкциите, които бяха наложени на страната.

От "Росимушчество" също побързаха да заявят, че мярката е временна и собствениците не губят своите електроцентрали.