Върховният съд във Великобритания внесе смут в Обединеното кралство, след като обяви, че правителството не може само да вземе решение за напускането на Европейския съюз (ЕС).

Според становището, обявено в четвъртък, парламентът на Острова трябва да даде своето одобрение за задействането на член 50 от Лисабонския договор, с който се стартира процедурата по излизането на членка от съюза.

Решението на съда излезе малко, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че планира процесът по "Брекзит" да започне до края на март 2017 година.

Тогава редица представители на съдебната власт във Великобритания опонираха на Мей, че кабинетът не може да пристъпи към процедурата, преди да е имало консултации с парламента, пише CNN Money.

През миналия месец от доклад, публикуван в Business Insider, стана ясно, че излизането от ЕС ще струва на Великобритания 18 милиарда паунда или 20 милиарда евро. Сравнително толкова ще трябва да доплати Обединеното кралство по съфинансирани дългосрочни проекти, подписани между Брюксел и Лондон.

Голяма част от тях са свързани с изграждането на инфраструктурни съоръжения. Сред тях влизат и транснационални проекти, които са част от членството на страната в съюза.

Въпросните 20 милиарда евро трябва да покрият британски многогодишни задължения, включително такива по неплатени бюджетни кредити и пенсионни задължения.

“Разводът” с ЕС ще струва на Великобритания €20 милиарда

“Разводът” с ЕС ще струва на Великобритания €20 милиарда

Тази сума ще трябва да плати Лондон по съфинансирани проекти