Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп даде нова глътка спокойствие на китайския технологичен гигант Huawei. С хода Вашингтон позволява на някои доставчици да възобновят продажбите към компанията, след като преди шест месеца тя беше поставена в черния списък за търговия заради проблеми с националната сигурност, пише Reuters.

Министерството на търговията съобщи, че е започнало издаването на лицензи за някои компании да продават компоненти на Huawei. Така САЩ разширява групата от доставчиците на компанията и предоставя дългоочакваната яснота пред индустрията за милиарди долари.

Не става веднага ясно кои компоненти са одобрени за продажба на най-големия световен производител на телекомуникационно оборудване. Не е тайна обаче, че Huawei с нетърпение очаква лиценз за Google на Alphabet, така че да може да използва мобилните услуги на компанията в своите нови модели смартфони. Google отказа коментар по темата.

Анонимен източник, запознат с въпроса, коментира пред агенцията, че от около 300 искания за издаване на лиценз са били обработени около половината. Приблизително половината от тях - или една четвърт от общия брой, са били одобрени, а останалите са получили отказ.

Друг източник пък обяснява, че са одобрени някои лицензи за продажба на компоненти за мобилни телефони и други, неелектронни компоненти.

САЩ планира ново 90-дневно удължаване на лиценза на Huawei

САЩ планира ново 90-дневно удължаване на лиценза на Huawei

Ходът идва в момент на засилени преговори за изхода от търговската война

"Департаментът издава тесни лицензи, разрешавайки ограничени и специфични дейности, които не представляват значителен риск за националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ", пише в изявление на Министерството на търговията, в което обаче не се посочват допълнителни подробности.

Новината идва, след като в понеделник Министерството на търговията поднови така наречения временен общ лиценз за компанията, разрешавайки Huawei да извършва ограничени транзакции, за да подпомогне операторите на селските мрежи в САЩ, които са зависими от телекомуникационния лидер.

"Жестовете на добра воля" може да се тълкуват като резултат от усилията на администрацията на Тръмп за подписване на първа фаза на търговска сделка с Китай за прекратяване на търговска война, която разтърси пазарите и удари глобалния растеж, пишат авторите на агенцията.

Много китайски анализатори пък се опасяват, че всъщност администрацията може би облекчава санкциите срещу Huawei само за да успокои Пекин и да вдигне нивата на печалбата от търговия.

Това донякъде се обяснява и с думите на републиканския сенатор Марко Рубио, според който компанията "представлява ясна и нарастваща заплаха за икономическата и националната сигурност" на САЩ и техните съюзници.

"Силно вярвам, че е против интереса на американската национална сигурност да се издават лицензи за американски износ, които поддържат или засилват Huawei", каза той, допълвайки, че Министерството на търговията трябва задължително и възможно най-скоро да информира законодателите за това какви лицензи са дадени.

САЩ имат висящи дела срещу Huawei за предполагаема кражба на американска интелектуална собственост и нарушаване на санкциите срещу Иран. Администрацията на Тръмп също така лобира към съюзниците си да не сътрудничат с Huawei за изграждането на 5G телекомуникационна инфраструктура от ново поколение. Huawei отрича всички обвинения.

Администрацията на Тръмп през май постави Huawei в търговския черен списък заради проблеми, свързани с националната сигурност на страната. През юни обаче Тръмп заяви, че някои продажби ще бъдат разрешени на компанията. Междувременно американски служители призовават фирмите да кандидатстват за лицензи, като отбелязват, че такива ще бъдат предоставени в случаите, когато артикулите са лесно достъпни и не нарушават националната сигурност.

Все още компаниите не са получили отговор на подадените заяви за получаването на лиценз.

"Белият дом не е готов да дърпа щепсела на Huawei, тъй като това би нанесло почти толкова голям удар и върху американските компании. Те обаче го държат в резерв", коментира експертът по технологии от Центъра за стратегически и международни изследвания Джеймс Люис.

Huawei с експанзия в Китай. Остава производител №2 на пазара на смартфони въпреки санкциите

Huawei с експанзия в Китай. Остава производител №2 на пазара на смартфони въпреки санкциите

Компанията е с дял от рекордните 42% в родината си