През март месец американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на мита върху вноса на китайски стоки за 60 милиарда долара. Оттогава насам търговската война между двете най-големи икономики в света се разрази, последвана от въвеждане на нови тарифи и от двете страни върху експорт за 50 милиарда долара.

Много инвеститори през последните месеци изразиха притеснение относно обтегнатите търговски отношения между Пекин и Вашингтон и за ефекта им върху глобалната търговия.

Шест месеца след обявяването на първите мита е налице и първият резултат от тях. И той показва кой досега е печелившият, и кой е губещият от войната досега.

Негативният ефект на търговската война върху китайската икономика към момента изглежда минимален и е доста различен от прогнозирания от анализаторите, пишат в свой анализ от Business Insider.

Всъщност износът на азиатската страна за САЩ е продължи да расте, а през август се е увеличил с 10% на годишна база. Месец по-рано ръстът е 12,2%. Така търговският излишък на Китай с Щатите достига нов рекорд от 31 милиарда долара към края на миналия месец.

Едното обяснение за това е, че американските клиенти и потребители се запасяват с китайски стоки в очакване на допълнителни тарифи. Друго, което може да се посочи като причина обаче е и девалвацията на юана от март месец, която досега почти успява да "отмени" действието на митата върху китайския внос.

На фондовия пазар обаче нещата изглеждат по различен начин. Азиатските компании отчитат спадове, като доказателство за това е, че азиатският индекс MSCI е изтрил 8,2% от стойността си от март насам. Китайският Shanghai Composite записва още по-голям спад от 20,3 на сто.

В същото време фондовият пазар в Щатите записа нови рекордни нива. За същия период S&P 500 e добавил 10,5% към стойността си.