През 1987 г. е направена първата копка на грандиозен нов хотел в столицата на Северна Корея, Пхенян. Свръхвисокият небостъргач с форма на пирамида трябваше да надвишава 1000 фута (304.8 метра) височина и беше проектиран да помещава най-малко 3000 стаи, както и пет въртящи се ресторанта с панорамна гледка.

Хотел Ryugyong кръстен на историческия псевдоним на Пхенян, означаващ "столицата на върбите" трябваше да отвори врати само две години по-късно. Но това така и не се случи, пише CNN.

Докато структурата достигна планираната си височина през 1992 г., тя стоеше без прозорци и празна още 16 години, оголеният й бетон беше открит, като заплашително чудовище, надвиснало над града. През това време сградата, която засенчва всичко около себе си, си спечели прозвището "Хотелът на гибелта".

Оттогава хотелът е облечен в метал и стъкло, а по-късно е оборудван с LED светлини, за да се превърне в цветен нощен спектакъл. Строителните работи по проекта са започвали и спирали многократно, подхранвайки постоянните спекулации дали някога ще отвори врати за гости.

Снимка 606849

Източник: Getty Images

Все още затворен до ден днешен, хотел Ryugyong е най-високата необитаема сграда в света.

Пешка от Студената война

Хотел Ryugyong е продукт на съперничеството по време на Студената война между подкрепяната от САЩ Южна Корея и подкрепяния от Съветския съюз Север. Година преди да започне строителството, южнокорейска фирма построи най-високия по това време хотел в света, Westin Stamford в Сингапур. Междувременно южната столица Сеул се подготвяше да бъде домакин на Летните олимпийски игри през 1988 г., като страната преминаваше към капиталистическа демокрация.

Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?

Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?

Двете държави възобновиха трансграничната железопътна търговия през единствения си общ граничен пункт

Като част от политическия отговор на Северна Корея на постиженията на Юга, Пхенян организира Световния фестивал на младежта и студентите през 1989 г., нещо като социалистическа версия на Олимпийските игри. Страната планираше да построи огромния хотел точно навреме за събитието, открадвайки световния рекорд от Юга.

Но поради инженерни проблеми хотелът така и не беше завършен навреме за фестивала. Правителството вече беше наляло милиарди в събитието, построявайки нов стадион, разширявайки летището на Пхенян и прокарвайки нови пътища. Това натовари крехката икономика на отшелническата държава, докато разпадането на Съветския съюз го остави лишено от жизненоважна помощ и инвестиции.

Северна Корея беше обречена на икономическа криза. Въпреки че външната конструкция е завършена, строителството е спряно през 1992 г. и кранът е изоставен на върха на сградата.

Бетонна конструкция

Сградата се състои от три крила, всяко наклонено под ъгъл от 75 градуса, сливащи се в конус, обхващащ горните 15 етажа, които са предназначени за ресторанти и площадки за наблюдение.

Пирамидалната форма е нещо повече от естетика - това е така, защото Ryugyong, необичайно за небостъргач, е направен от стоманобетон, а не от стомана.

Ким Чен Ун разкри "задачата с най-висок приоритет" за Северна Корея

Ким Чен Ун разкри "задачата с най-висок приоритет" за Северна Корея

Той присъства на церемонията по откриването на нова масивна оранжерийна ферма, построена върху бивша военновъздушна база

"Беше построен така, защото горните нива трябваше да бъдат по-леки", каза Калвин Чуа, базиран в Сингапур архитект, който е проучвал задълбочено урбанизма на Пхенян. "Те не разполагаха с модерни строителни материали, така че сградата беше построена изцяло от бетон. Не можете да постигнете тънка кула по този начин, трябва да имате масивна основа със заострен връх.

"Ако погледнете историята на строителството в Северна Корея след края на Корейската война, повечето сгради са направени от бетон: това е материалът, с който те са запознати, а трансферът на технологии между съветските или комунистическите държави е чисто базиран около бетон."

Според Чуа, който е работил в Северна Корея с местни архитекти, Ryugyong може да е проектиран да изглежда като планина, а не като пирамида, защото планините играят важна роля в символиката на страната. Официалната биография на Ким Чен Ир, починалият баща на настоящия владетел Ким Чен Ун, гласи, че той е роден в таен военен лагер на планината Паекту, най-високата планина на Корейския полуостров, която е изобразена в националната емблема на Северна Корея. (Много историци смятат, че Ким Чен Ир всъщност е роден в Русия.)

Снимка 606850

Източник: Getty Images

"Това е много емблематична сграда, но мисля, че е важно да се обмисли къде се намира спрямо цялата градска тъкан на Пхенян", каза Чуа. "Това е като нещо като обелиск".

Втори старт

През 2008 г., след 16-годишна пауза, строителството неочаквано беше възобновено като част от сделката с Orascom, египетски конгломерат, с който беше сключен договор за изграждането на 3G мрежата на Северна Корея.

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

Ръждясалият стар кран, който стоеше на върха на сградата две десетилетия, най-накрая беше премахнат. Работници, подпомогнати от египетски инженери, монтираха стъклени и метални панели към бетонната конструкция на цена от 180 милиона долара, остъклявайки я напълно и придавайки на сградата полиран, елегантен вид. Проектът, завършен през 2011 г., подхрани спекулациите за откриването на хотела. В края на 2012 г. германската група за луксозни хотели Kempinski обяви, че Ryugyong ще отвори частично под нейно управление в средата на 2013 г., но след това се оттегли няколко месеца по-късно, заявявайки, че навлизането на пазара "в момента не е възможно".

Главният изпълнителен директор на групата, роден в Швейцария Рето Витвер, прогнозира тогава, че хотелът ще "монополизира целия бизнес в града" и ще бъде "машина за печатане на пари, ако Северна Корея отвори врати".

Дългогодишните слухове, че сградата е структурно нездрава поради лоши строителни техники и материали, отново набраха сила. През 2014 г. 23-етажна жилищна сграда се срути в Пхенян, тъй като строителството "не беше извършено правилно", според доклади на севернокорейските държавни медии.

"Съдейки по екстериора, сградата изглежда структурно здрава, въпреки че при интериора може да е различна историята", каза Чуа. "Мисля, че истинският проблем е че ще отнеме много време, за да се вградят необходимите услуги и вентилационни системи, които първоначално са били създадени според спецификациите от 80-те години. Това би било много по-лесно със стоманена конструкция."

Снимки на интериора на хотела от 2012 г. разкриват, че вътре е свършена много малко работа. Изображенията са направени от Саймън Кокерел, генерален мениджър на Koryo Group, базирана в Пекин компания, специализирана в обиколки на Северна Корея, и един от малкото чужденци, които са били в хотел Ryugyong.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода

"Беше уредено чрез корейска връзка като подарък за рождения ми ден", каза той. "Първо, имахме презентация от директора на обекта с видеоклипове, направени преди доста време. След това ни заведоха във фоайето, където имаше много открит цимент. След това отидохме с един работещ асансьор до върха, който беше 99-ия етаж, мисля. Отне много време, за да стигнем до там, защото беше служебен асансьор, а не модерен асансьор с низ от бутони. Имаше лифтьор, който определяше къде да спрем. На върха разгледахме, направихме няколко снимки и отново се върнахме във фоайето."

По-светло бъдеще?

Ryugyong се върна към живот през 2018 г., когато на фасадата му бяха монтирани светодиоди, превръщайки сградата в най-голямото светлинно шоу на Пхенян, както и в машина за пропаганда. Четириминутна програма показва историята на Северна Корея и различни политически лозунги, докато в горната част изпъква огромно севернокорейско знаме.

"Наистина е поразително, когато го видите за първи път, особено след толкова много години сградата да стои там в тъмнина", каза Уил Рипли, кореспондент на CNN, който е предприел многократни пътувания до Пхенян. "Знам, че го включват винаги, когато има големи събития в града, но не е включен през цялото време - предполагам, че така се пести от оскъдно електричество."

През последните години беше извършена обширна работа на мястото около хотела, което наскоро беше отворено, което даде възможност на всеки да стигне до предния вход (но не и да влезе). През юни 2018 г. към сградата беше добавен знак, който гласеше просто "The Ryugyong Hotel" на корейски и английски.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Остава въпросът: ще отвори ли някога? "Много е трудно да се каже, защото тъй като сградата беше облицована със стъкло, не можете да видите какво има вътре", каза Кокерел. "Без съмнение нещо се случва. Това е много голяма сграда. Не е немислимо част от нея да се отвори, преди да се отвори цялата. Ако беше моята сграда, щях да се съсредоточа върху горната и долната част."

Хотел Ryugyong вече не е най-високата сграда на Корейския полуостров: The Lotte World Tower в Сеул, завършен през 2017 г., го надмина с близо 800 фута (240 метра). Ryugyong обаче все още е най-високият в Северна Корея, въпреки че напоследък в Пхенян се наблюдава рязък растеж на високи жилищни кули, като най-високата е само 197 фута (60 метра) по-ниска от Ryugyong.

Снимка 606847

Източник: iStock by Getty Images

Години наред, за да избегне неудобството, правителството на Северна Корея премахваше сградата от официалните снимки на Пхенян. Но инсталирането на LED осветление може да сигнализира, че има план за бъдещето му.

"Мисля, че севернокорейското правителство определено би искало да направи нещо с него", каза Рипли. "Години наред това беше смущаваща болка в очите - особено преди монтирането на стъкления екстериор. Предполагам, че ако го завършат и Ким Чен Ун направи проверка и това ще превърне хотела в център на града".

Снимка 606846

Източник: iStock by Getty Images