Администрацията на Тръмп обмисля дали да не добави технологичните гиганти Alibaba и Tencent към черния списък, който включва китайски компании притежавани или контролирани от китайската армия, пише Reuters, цитирайки двама свои източници.

The Wall Street Journal посочва още, че решението включва и забрана американските граждани и компании да инвестират в двата технологични гиганта.Alibaba и Tencent са двете най-скъпи публични компании от Азия и общо струват $1,3 млрд. Удар по тях би бил най-драматичната стъпка на отиващия си президент Доналд Тръмп във войната срещу китайски дружества, отбелязва агенцията.

Департаментът по отбрана, който трябва да вземе решението, все още обмисля добавянето на двете компании към черния списък и дебатира включването на още китайски дружества към него, казват източниците на Reuters.

Акциите на Alibaba, най-голямата компания в областта на е-търговията в Китай, както и тези на Tencent — гигант във видео игрите и социалните медии, поевтиняха с около 4%.

Някои инвеститори изразиха скептицизъм, че Alibaba и Tencent ще бъдат обект на дългосрочни ограничения, тъй като забраната за търговията ще нанесе трайни финансови и репутационни щети на американските фондови пазари.

Досега Пентагонът постави в черния списък 35 компании, включително най-големия производител на чипове SMIC и петролния гигант CNOOC. Във вторник Тръмп забрани и трансакциите с осем китайските софтуерни приложения, включително Alipay на Ant Group и QQ Wallet и WeChat Pay на Tencent.

Администрацията на Тръмп отдавна повдигна мерника срещу Tencent и Ant Group, която е част от Alibaba. През август президентът забрани американските трансакции с WeChat, но съдът отмени забраната. През ноември имаше идея и за забрана американските инвеститори да участват в първоначалното публично предлагане на Ant Group, което в крайна сметка бе провалено от Пекин, но до решение така и не се стигна.

"Да", "не" и пак "да": "Уолстрийт" в крайна сметка ще спре търговията на 3 гиганта от Китай

"Да", "не" и пак "да": "Уолстрийт" в крайна сметка ще спре търговията на 3 гиганта от Китай

След настояване от страна на финансовото министерство