Трудните търговски разговори на администрацията на Доналд Тръмп не са популизъм или национализъм. Те са Тръмпизъм, заяви пред CNBC бившият шеф на щаба на Тръмп Райнс Прибус.

Заплахите на президента за мита са едновременно искрена политика за справяне с американските търговски дефицити и тактика за преговори, смята Прибус.

Според него Тръмп, който отдавна е яростен противник на търговския дефицит, умишлено шокира всички, обещавайки да се справи с него "веднъж завинаги".

"Това е нещо, за което той говори от 1980 г. насам, така че не става дума за нова политика: Всеки обича да говори за популизъм и национализъм - това е Тръмпизъм. Неговата позиция по принцип е това, което виждате в момента", твърди Прибус.

Тръмп обича да започва преговори с твърда позиция и след това постепенно да се отдръпва от нея. Затова първо е предложил митата за стомана и алуминий да се приложат към всички държави, а впоследствие Мексико и Канада "излязоха от масата".

Сериозен проблем в отношенията с Китай е изискването на Пекин компаниите да прехвърлят технологии под негов контрол и твърде слабата защита на интелектуалната собственост.

По-големият проблем е, че САЩ не налагат големи вносни мита върху продукти като автомобили, а американските производители са принудени да плащат мита от 25 до 50%, за да продават продукцията си в други държави.

Прибус препоръча произведените в САЩ продукти да бъдат транспортирани в чужбина на части и след това да бъдат сглобявани. Така ще бъдат избегнати тарифите.

Макар че Прибус бе уволнен от Тръмп през юли 2017 г., той не таи лоши чувства към бившия си шеф, а дори продължава да има симпатии към него. Според Прибус Тръмп "е сила сам по себе си, от която Републиканската партия се е възползвала".