Турция обяви, че е достигнала финалната фаза на техническите проучвания на правните разпоредби относно крипто активите. Чрез тях Анката се стреми да смекчи рисковете и да регулира платформите за търговия и транзакциите, пише Daily Sabah.

Очаква се регулациите да въведат лицензионни и оперативни стандарти в платформите за търговия, както и да помогнат на страната да бъде извадена от международния "сив списък" за наблюдение на финансовите престъпления, заяви министърът на финансите Мехмет Шимшек.

"Нашата основна цел с регулирането на активите в криптовалута е да направим тази област по-безопасна и да елиминираме потенциалните рискове. Нашият подход не е ограничителен, той се основава на елиминиране на несигурностите и контролиране на възможните рискове", подчерта Шимшек, цитиран от Anadolu Agency (AA).

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Когато знаеш как да инвестираш

Рагламентите

Регламентите на Анкара имат за цел да проправят пътя за развитието на блокчейн технологията и екосистемата на криптовалутните активи. Подчертавайки значителния интерес към платформите за търговия с криптовалута, особено по време и след пандемията от Covid-19, министърът наблегна над различни рискове, включително злоупотреба на някои платформи, както и прекомерни движения на цените.

"Следователно предприемаме стъпки за намаляване на рисковете за тези, които участват в транзакции с крипто активи в нашата страна, подобно на международните практики", каза Шимшек.

Турция прави всичко възможно, за да бъде премахната от "сивия" списък за наблюдение на Работната група за финансови действия (FATF).

"Единственият оставащ проблем в обхвата на техническото съответствие е работата, свързана с крипто активите".

Снимка 411616

Източник: iStock

Сивият списък

Сивият списък включва държави, за които FATF предполага, че са предприели недостатъчни действия за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма.

Турция остро критикува надзорния орган, посочвайки, че усилията на страната показват решителен политически ангажимент на високо ниво срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

В доклад от юли FATF заяви, че липсата на изискване доставчиците на услуги за виртуални активи да бъдат лицензирани или регистрирани в Турция може да ограничи способността на властите да ги регулират.

Това беше последната от 40 препоръки, маркирани като "частично съвместими" в доклада, които страната трябваше да разгледа. Шимшек се позова на разпоредбите, които вече са направени от централната банка на страната и Съветът за разследване на финансови престъпления (MASAK), които според него им позволяват да бъдат информирани за транзакции и трансфери, извършвани на различни платформи.

"Но, разбира се, трябва да направим повече от това", коментира министърът.

Шимшек заяви още, че все още няма единна регулация в световен мащаб и САЩ и европейските страни имат различни подходи, добавяйки, че Турция внимателно следи това развитие.

"На този етап, когато разглеждаме чуждестранните практики по отношение на крипто активите, виждаме, че страните напредват чрез възприемане на подходи, подходящи за техните собствени финансови и правни системи. В този смисъл става ясно, че трябва да се предприемат стъпки в нашата страна по отношение на такова регулиране."

Лицензиране и стандарти за работа

Основната цел на правната работа е да регулира платформите и транзакциите, извършващи се в тях. Затова лицензите за платформи за търговия с криптовалута в Турция вече ще се издават от Борда на капиталовите пазари (SPK). Следователно, ще бъдат наложени минимални оперативни изисквания, подобни на финансовите институции.

Турция се класира на четвърто място в световен мащаб по обем на необработени крипто транзакции, с приблизително $170 милиарда през последната година, след САЩ, Индия и великобритания, според доклад на фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis.

Изпълнителни директори на крипто гиганти попадат в "мерника" на регулаторите

Изпълнителни директори на крипто гиганти попадат в "мерника" на регулаторите

След обвиненията срещу боса на фалиралата борса за криптовалути FTX, секторът се следи "под лупа"