Положителна е първоначалната оценка от наблюдението на Европейската комисия за първите дни след въвеждането на еврото в Хърватия, предаде БТА, като цитира съобщение на ЕК.

В него се посочва, че на 5 януари 51% от плащанията в брой в магазините са били извършени в евро, а при 93% рестото е било в единната валута. 70% от банкоматите я разпространяват, след като от декември започна изтеглянето на куните от обращение. 35% от гражданите вече използват само банкноти и монети в евро, отбелязват от ЕК.

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път

Показването на цените в куни и евро стана задължително в Хърватия на 5 септември миналата година и ще се прилага до 31 декември 2023 г.

"При търговията на дребно в Хърватия не се наблюдават големи проблеми", отбелязват от Брюксел. Според комисията хърватските власти са предприели необходимото, за да няма неправомерно увеличение на цените.

Погледнато от Загреб

Същите хърватски власти не крият недоволството си от поведението на част от бизнеса в страната, който според тях е повишил цените на стоки и услуги без основание. Премиерът Андрей Пленкович вече се закани, че правителството ще отговори с мерки.

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Премиерът на страната обеща да се вземат мерки

Една от тях е изрична забрана на повишението на цените спрямо последния ден на 2022 г. Мерките ще засегнат и данъчната система, което предизвика гнева на работодателски организации, според които не бива цели сектори да страдат заради отделно взети фирми, които се опитват да спекулират със смяната на валутата.