За първия си полет се готви първата по рода си военна авиокомпания в света - Mexicana. Това е пореден радикален ход на президента Андрес Лопес Обрадор в борбата с некадърното управление и корупцията, съобщават световните агенции.

Детайли: Военните поеха контрола върху фалиралата преди 13 години авиокомпания Mecicana de Aviacion, като първоначално тя ще изпълнява само вътрешни полети.

Общо инвестициите на правителството са в размер на над 230 млн. долара, включително сериозна сума за съкратените 8500 служители на старото дружество. Новото ще започне полети със 745 заети. Към момента обаче те са само 209.

Най-популярното място за живеене и работа в чужбина сред емигрантите се оказа ... Мексико

Най-популярното място за живеене и работа в чужбина сред емигрантите се оказа ... Мексико

Кои са най-добрите страни за живот в света за чуждестранни граждани

Флотилията на Mexicana ще включва 10 самолета Boeing 737-800, първите от които се очакват в края на септември.

Властите твърдят, че превозвачът ще предложи 18-20% по-ниски цени.

Контекст: В Мексико военните управляват все по-голяма част от икономиката. Президентът Лопес Обрадор вкара армията не само в борбата с организираната престъпност, но също така в мениджмънта на железниците, инфраструктурните проекти и туризма.

Изненадващата фискална мъдрост на Мексико

Изненадващата фискална мъдрост на Мексико

Страната се въздържа от изстрелване на харчовете, за разлика от почти всички останали по света

Новото международно летище "Ген. Фелипе Анджелес" е построено от армията и се управлява от военноморските сили. То е алтернатива на натовареното летище на Мексико сити за пътнически и товарен трафик. Президентът се надява цяла дузина летища да минат под държавен контрол до края на 2024 г. заради лошото им управление към момента.

Снимка 629580

Източник: EPA/БГНЕС

Цивилните дейности, поети от армията в Мексико, надминават 240.

От друга страна: Сливането на армия и държава не е сред най-добрите новини за Мексико, където първите свободни избори се проведоха преди едва 23 години. Анализатори споделят опасенията си пред FT, че северноамериканската страна може да се окаже във властта на авторитарен режим.