Великобритания трябва да наложи пълна забрана на бензиновите и дизеловите автомобили до 2032 година и да заложи на изцяло екологични коли. Тази идея са коментирали представители на парламента в страната в рамките на дискусия по тази тема, пише Bloomberg.

Според комисията по бизнес енергий и индустриална стратегия правителството на Острова трябва да ограничи напълно движението на този тип автомобили в следващите 14 години или 8 години по-рано от първоначално заложената цел.

Предложението поставя допълнителен натиск върху британския премиер Тереза Мей за предприемане на по-сериозни мерки за опазване на околната среда.

Отказва ли се Германия от дизеловите автомобили? Въпрос, на който все още няма отговор

Отказва ли се Германия от дизеловите автомобили? Въпрос, на който все още няма отговор

Правителството и автомобилната индустрия спорят по детайлите

Въпреки че кабинетът на Мей обяви преди време, че страната трябва да бъде световен лидер при електрическите автомобили, от комисията настояват, че е необходимо да се осигури подкрепа за компаниите, инсталиращи зарядни устройства.

"На фона на цялата реторика за това, че Обединеното кралство трябва да бъде световен лидер при електромобилите, реалността е такава, че правителството не успява да се справи действително с амбициозната си цел", смята председателят на комисията Рейчъл Рийвс.

През юли 2017 година Великобритания обяви, че продажбите на бензинови и дизелови автомобили трябва да бъдат забранени до 2040 година. Планът включваше инвестирането на над 800 милиона паунда или 1 милиард долара за стимулиране навлизането на електромобили.

Прогнозите са, че до 2040 година по пътищата на Острова ще се движат поне 17 милиона еко коли.

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

За да бъде постигната поставената в Парижкото споразумение цел