Компаниите от високотехнологичната индустрия в Япония ще бъдат добавени към ограничителен списък, който контролира възможността чужденци да притежават значителен дял в тях, предава CNBC. Промяната бе обявена от правителството в Токио и ще влезе в сила от август месец тази година.

Ограниченията идват на фона на натиска от Съединените американски щати за действия, с които страните да се справят с рисковете в областта на киберсигурността и трансфера на технологии, включващ Китай. Те бяха обявени само ден след визитата на Доналд Тръмп в Токио и разговорите с премиера Шинцо Абе.

В своето съобщение японското правителство не съобщава изрично нито една компания, нито държава. Промените ще важат за компаниите в областите на информационните технологии и телекомуникациите.

"Възоснова на растящата значимост на киберсигурността в последните години, решихме да предприемем тези нужни стъпки, за да предотвратим ситуация, която ще засегне националната сигурност на Япония", се казва в съобщението, подписано от министерства в страната.

Япония иска да предотврати изтичането на технология, която я определяна като значима за националната сигурност. Към момента в списъка са и авиоиндустрията, ядреният сектор, както и производството на оръжие.

Законът изисква чуждестранните инвеститори да съобщават на правителството и да минат през проверка, ако купят 10% или повече от акциите на японска компания. Ако правителството намери проблем, може да нареди на инвеститорите да развалят сделката.

Китай не е Япония. Или как САЩ се надцениха

Китай не е Япония. Или как САЩ се надцениха

Стратегията на САЩ да се борят срещу протекционизма с още повече протекционизъм не е нова. През 1980-те я приложиха успешно спрямо Япония. Днес искат да спечелят с нея битката срещу Китай. Но сметката им няма да излезе.