Един от най-ключовите хора в Централната банка на Англия (Bank of England) - заместник-шефът й Шарлот Хог, подаде оставка само 14 дни след встъпването си в длъжност.

Мениджърът, който от 2013 година заемаше поста на главен оперативен директор в банката, а в началото на този месец беше провъзгласена за вицегуверньор, напуска поста заради подозрение в конфликт на интереси, пише агенция Bloomberg.

Съмненията идват от британския парламент, който свали доверието си от Хог заради това, че членове на нейното семейство работят в една от поднадзорните финансови институции - английската банка Barclays.

В становището на депутатите пише, че професионалните компетенции на Хог не отговарят на много високите стандарти, изискуеми за отговорността на заместник-гуверньор на Централната банка.

Зад тези думи стои факта, че Хог пропуска да спомене къде работи брат й - като директор в Barclays. Тя не посочва това нито в декларацията си като главен оперативен директор, нито в същата за вицегуверньорския пост.

Същевременно обаче по време на изслушването й в парламента преди встъпването в длъжност тя заявява, че е декларирала всички свои връзки, които могат да доведат до конфликт на интереси. Неслучайно по време на изслушването акцентът пада върху нейното семейство, което има силни политически връзки в консервативната партия.

Гуверньорът на банката Марк Карни заяви от своя страна, че уважава решението на Хог с оглед на нейната представа затова кое е най-добро за институцията.