През последната над половин година администрацията на Доналд Тръмп утежни търговската война с Китай и някои компании, сред които Huawei и ZTE, бяха вкарани в черен списък, орязващ достъпа им до американски чипове. Но сега настроенията, изглежда, се обръщат и към домашния фронт, изтъкват от Zero Hedge.

На фона на търговската война, основателят на SpaceX и Tesla започна дейност със завода си в Китай и получи привилегии от местното правителство. Но SpaceX е и контрактор на NASA, което навежда много хора на мисълта, че предприемачът може да е твърде близък с комунистическата партия.

"Някои конгресмени вече премислят доколко договорите, които NASA е сключила със SpaceX, не представляват заплаха за националната сигурност", посочват от Washington Examiner. Те цитират конгресмен от Републиканската партия, според когото:

"Какво би спряло китайците да отидат директно при Мъск и да му кажат: "Ще си поискаме кредитните линии предварително, освен ако не ни предоставиш X, Y или Z"? И няма никакъв механизъм, освен доброто поведение на индивида, което да спре Мъск наистина да го направи."

SpaceX търси $1 млрд. при оценка от $44 млрд.

SpaceX търси $1 млрд. при оценка от $44 млрд.

Така компанията на Мъск ще стане една от най-скъпите частни дружества в САЩ

Тези кредитни линии към момента възлизат на 1,4 млрд. долара, които Мъск може би ще се затрудни да извади на момента, предвид икономическата конюнктура, въпреки че Tesla вече излезе на печалба, а предприемачът никога не се е свенил да източва ресурсите на едната си компания, за да подпомага другата в труден момент.

Същевременно някои сенатори посочиха, че контрагентите на NASA също трябва да се разглеждат за потенциални връзки с китайското правителство. "Притеснението за това сред бизнесите, опериращи в САЩ, е изключително високо", каза сенаторът от Колорадо Кори Гарднър, който е сред авторите на идеята за ревизията.

Ако тази идея бъде приета, контрактите между SpaceX и NASA със сигурност ще бъдат проверени, в който случай Мъск ще бъде принуден да предостави задоволително обяснение защо се радва на всички привилегии в Китай.

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Предприемачът е използвал служители от SolarCity за лансирането на Model 3

Но SpaceX не е единствената американска компания, която ще бъде разследвана, ако процедурата се задейства. Има поне още седем аерокосмически бизнеси, които са получавали инвестиции от Китай, включително Tencent, припомнят от Zero Hedge.

Ако властите в САЩ решат, че някоя от тях наистина представлява заплаха за националната сигурност, предложението е да се забрани на съответната компания да сключва договори с NASA за период от между една и десет години. Но може тези санкции да се затегнат още до потенциалното пускане в ход на мярката.