Пред банките в Зимбабве се образуваха огромни опашки от хора, които се надяваха да се доберат до първите банкноти, отпечатани в страната, от 2009 г. насам, пише BBC.

Преди десетилетие страната спря да използва собствената си валута заради хиперинфлация. Тогава цените се покачваха почти двойно всеки ден.

След като се отказа от зимбабвийските долари, африканската държава започна да разчита на щатски долари, южноафрикански рандове и друга чуждестранна валута, както и на електронната валута, наречена RTGS долар.

През 2016 г. правителството представи и облигационни бележки - паралелна валута, която първоначално бе вързана за щатския долар, но в реалност струваше много по-малко, което пък създаде черен пазар. В крайна сметка Зимбабве се превърна в общество без кеш, като разчиташе на картови плащания.

През февруари облигационните бележки и електронните пари бяха ребрандирани под името RTGS долари, а курсът им бе освободен, за да бъде смазан черния пазар.

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

В най-лошия период месечната инфлация достигна 7.9 милиарда процента

Но работещите, които досега получаваха заплатите си в щатски долари, откриха, че възнагражденията им в RTGS долари не могат да настигнат инфлацията. И заради това от хората се очакваше да плащат в щатски долари.

В крайна сметка щатските долари и чуждестранните валути бяха забранени през юни от централната банка, която заяви, че страната трябва да се върне към нормалността.

Правителството казва, че новите банкноти ще намалят недостига на кеш в системата, заради който повечето хора не могат да изтеглят своята заплата и спестявания и банките.

Едно от големите притеснения обаче е свързано със спомените за хиперинфлация. От въвеждането на RTGS долара, цените отново започнаха да растат рязко, а един хляб вече струва седем пъти повече, отколкото през януари.

Според изчисления на Международния валутен фонд, инфлацията е около 300 процента. Правителството вече не публикува официални данни.

Хиперинфлацията в Зимбабве се завръща

Хиперинфлацията в Зимбабве се завръща

Според сигналите, идващи от черния пазар, тя е в размер на около 600%, а следващите официални данни ще бъдат публикувани догодина