Пазарът на жилищни имоти в София през 2020 ще се характеризира с устойчиво и балансирано развитие, прогнозират предприемачи. Прогнозираният ръст на цените през следващата година ще се повишат с между 3% и 5%, заяви пред журналисти Асен Чавдаров от "Контракт Сити" и член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Минималното повишение ще бъде основана на повишенията в инфлацията, заплатите и цените на строителните материали. В същото време София остава притегателен център за цялата страната, а лихвите по кредитите са на исторически ниски нива.

В същото време от НАСП обаче прогнозират до 15 процента спад на сделките. "Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", заяви Чавдаров.

Луксозните имоти в София: Пазарът вече принадлежи на купувача

Луксозните имоти в София: Пазарът вече принадлежи на купувача

Купувачите вече са по-образовани, а продавачите се отрезвяват

Дигитализиране на администрацията

От НАСП отново изложиха критиките си към начина, по който работи администрацията в столицата. И припомниха, че в момента срокът от създаването на инвестиционния проект до строителството може да отнеме и до три години, което намалява предлагането на нови сгради в столицата и ги оскъпява. Причината, казва председателят на НАСП Георги Шопов, се крие в начина, по който администрацията работи. "Целият процес трябва да се дигитализира, сега още е на етап 60-те години, с бумащини и папки", каза той. И определи ситуацията като "смешна и допотопна".

Решението, което от асоциацията вече са предлагали и на ниво зам.-министър, е дигитализацията на системата за разрешително за строеж. Това ще позволи на всеки инвеститор и гражданин да провери всяка преписка за пет минути. В същото време в нея ще бъдат определени срокове, в рамките на които ведомствата - "Софийска вода", ЧЕЗ, пожарна и други - да съгласуват проекта или да изложат критиките си. "Винаги има доводи, че няма да заработи, но тази система работи вече по света", посочи Шопов и даде пример със Сърбия и Македония.

Въпреки че идеята среща принципно съгласие, към момента няма реални стъпки, а Министерство на регионалното развитие и благоустройството само пише доклади.

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Имотите в столицата могат да поевтинеят, ако бюрокрацията намалее

На новоизбрания общински съвет в София предприемачите пожелаха "да не се поддават на популистки идеи". "Инициирането на законови промени, уреждащи проблемите със собствеността върху уличната регулацията, е сред приоритетите ни за следващата година. Надяваме се заедно с екипа на Столична община да постигнем консенсус относно регулаторни норми, ефективни и за гражданите, и за бизнеса", каза Красимир Шалев, член на УС.

От асоциацията предложиха и метод за потушаване на общественото недоволство заради т. нар. презастрояване. Собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи, с възможност за застрояване, предложиха те. Това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.

Експерт: В София няма презастрояване, а има безобразно строителство

Експерт: В София няма презастрояване, а има безобразно строителство

Това се дължи на наслагването на процеси от началото на прехода, смята зам.-председателят на Комисията по жилищната политика към СОС